Премиерът Бойко Борисов и 11 министри от кабинета са в

...
Премиерът Бойко Борисов и 11 министри от кабинета са в
Коментари Харесай

Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния

Премиерът Бойко Борисов и 11 министри от кабинета са в Букурещ, където по-късно стартира взаимното съвещание на държавните управления на България и Румъния. По-късно ще се организира и следващата четиристранна среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. Лидерите на четирите Балкански страни се събират в този формат по самодейност на министър-председателя Борисов, като това ще бъде седмата им среща, домакинствана по ред от Румъния.

Вижте повече от Букурещ от Ирина Цонева

Разговорите сред двете делегации включват тематики от сферата на стопанската система, превоза и сигурността. Ще бъдат подписани и три съглашения в тази сфера.


Развитието на комерсиално икономическото съдействие ще бъде акцент предвид на повишаването на стокообмена с Румъния с близо 7% през миналата година и на изразения от двете страни интерес за поощряване на взаимоотношението в региона на дребните и междинни предприятия. Ще се прегледат опциите за задълбочаване на връзките сред румънския и българския бизнес, по-специално в областта на нововъведенията и високите технологии.

Подобряването на изискванията за мореплаване в общия българо-румънски сектор на река Дунав, както и транспортната съгласуваност сред двете страни ще бъде различен акцент от двустранните диалози в Букурещ. Разширяването на транспортните връзки по р. Дунав е от значително значение за улеснението на трафика, активизирането на контактите сред бизнеса и хората от двете страни, както и на туристическия продан.

Акцент в диалозите ще бъде и съдействието в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при изключителни обстановки, естествени и породени от индивида бедствия и пожари. България и Румъния ще обсъдят също по този начин енергийни тематики и въпроси от европейския

Министър Петя Аврамова ще запознае своя румънски сътрудник с въведената от 1 януари 2019 година в България електронна винетка и с идната тол такса за тежкотоварните коли от 16 август тази година.

67 000 електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лева са продадени на коли с румънска регистрация, което подрежда Румъния на второ място след Турция от задграничните ползватели на пътищата.

По-късно на седмата си поредна четиристранна среща министър председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите планове в района в сферите на превоза, инфраструктурата и енергетиката
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР