Премахване на задължителната паспортизация на сградите, отпадане на инженеринга от

...
Премахване на задължителната паспортизация на сградите, отпадане на инженеринга от
Коментари Харесай

Задължителната паспортизация на сградите отпада

Премахване на наложителната паспортизация на постройките, отпадане на инженеринга от публичните поръчки с обществени средства, олекотяване на процедурите за вадене на позволение за градеж - това са част от измененията в нормативни документи, свързани със строителството, които приготвя Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Това заяви на конференция отрасловият министър арх.Виолета Комитова. Тя уточни, че измененията са съобразени и разисквани с настояванията на браншови организации.

" Всеки, който в миналото се е занимавал със строителство, знае какъв брой мъчно е и какъв брой време се хаби за приемане на позволение за градеж. Това е и повода, споделям го най-отговорно, да изгоним доста задгранични вложители от България " , съобщи арх. Комитова.

Тя добави, че актуалното управление на Министерство на регионалното развитие няма по какъв начин да направи дълбоки законови промени, тъй като сега няма настоящо Народно заседание. Подготвените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от екипа ѝ ще бъдат импортирани в Народното събрание след изборите на 14 ноември.

Без наложителни техническите паспорти за градежите

На първо място се анулират " безсмислените " , по думите на Комитова , условия за вадене на механически паспорти на всяка постройка до 2024 година , сподели районният министър. Това заричане беше поето от нея още по времето на предходния парламент по гледище на

Комитова повтори тезата си, че условието въведено в Наредбата за техническите паспорти на градежите от предходните ръководещи е безсмислено.

" Технически паспорт е необходим единствено, в случай че вършиме преустрояване на постройката. Защо ѝ би трябвало подобен на вашата баба на село, която също така би трябвало да извади 1000 лв. за това? ", попита арх. Комитова.

Регионалният министър съпостави техническите паспорти на постройките с персоналните карти на хората. Тя уточни, че документът отразява моментното положение на постройката и в случай че след 10 години се вземе решение за ремонт, тогава паспортът ще наподобява по различен метод и ще е належащо да се вади нов.

Това условие беше надълбоко незаслужено и дискриминационно по отношение на притежателите на частни жилища. На част от тях страната направи паспортите на постройките гратис по Националната стратегия за обновяване на жилищата, до момента в който болшинството от популацията на процедура трябваше да заплати двойно - един път посредством налозите си за паспортите на обновените здания с държавни пари и повторно за тези, в които живее.

Пада условието за досегаемост на всички жилища за инвалиди

На второ място, като триумф, районният министър регистрира анулацията на въведеното от ГЕРБ условие всички жилища в нови здания да са достъпн и за хора с увреждания .

" Тези правила изискват да вземем за пример по-големи порти, по-големи бани, да няма предел сред дневната и банята и така нататък Взехме образец от немският модел - за по-големите здания има аргумент тези условия да се ползват, само че не при всички ", сподели арх. Комитова.

По Наредбата за налична средаимаше условие в многофамилни жилищни здания всички жилища да са планувани за хора с увреждания. В момента се работи то да отпадне, като се планува единствено един апартамент, по опция на първия етаж, от постройка с над 30 жилища, да дава отговор на условията за досегаемост, изясни Комитова. По думите ѝ за по-малките жилищни здания такова условие няма да има.

Докато текстовете се преработват, остарялата разпоредба е анулирана със период до една година, уточни районният министър.

Аргументът на предходните ръководещи за въвеждането на този текст беше, че извършват европейска инструкция за налична среда.

Срещу тези условия се оповестиха вложителите с аргумента, че цената на жилищата ще скочи внезапно и те няма да могат да се продават. И без да са изпълнили условието в наредбата обаче цените на жилищата тази година полудяха в огромните градове и означават растеж тук-там към 10% на годишна база.

Борим корупцията с отпадане на инженеринга

Министерство на регионалното развитие ще внесе в Народното събрание и промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП), които плануват отпадане на инженеринга за всички градежи, в които има и един лев обществени средства, сподели арх. Виолета Комитова.

Регионалният министър счита, че с премахването на инженеринга ще се понижи цената на градежите, ще се увеличи качеството им и ще се основат условия за по-малко корупция.

Инженерингът е тип социална поръчка за строителство, при която определеният реализатор самичък създава работния план, а по-късно го извършва. Обикновено тази процедура се ползва за огромни обекти, като строителство на атомни централи, язовири, пътни и железопътни автомагистрали да вземем за пример.

Според Комитова по този начин се " основава опция за оскъпяване на строителството 4-5 пъти . „ Искаме да забраним това за всички строителни планове, в които има и един лев държавни пари ", добави районният министър.Тя уточни, че измененията в Закон за обществените поръчки са по самодейност на министъра на финансите и Агенцията за публични поръчки.

Темата за инженеринга от дълги години е противоречива сред гилдиите в строителния развой. От едната страна са професионалните организации на архитектите и инженерите в капиталовото планиране, а от другата страна е строителната камара, която е за инженеринга.

Промени при уличната регулация и прествемите обекти

Министерство на регионалното развитие ще внесе в бъдещия парламент и промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) по член 148, който беше въведен през февруари 2021 година и регламентира по този начин наречената приложна регулация. По този метод на процедура се вкара възбрана за строителство в София, счита арх. Комитова.

Тя подсети, че този член от Закон за устройство на територията беше обжалван от омбудсмана. По него има мнения на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, съгласно които е въведена неприемлива безсрочна строителна възбрана и измененията са противоконституционни, сподели арх. Комитова.

По тази причина Министерство на регионалното развитие работи да го промени по този начин, че да бъдат задоволени както тези, които желаят да сторят, по този начин и тези, които желаят да отчуждават, и тези, които ползват регулацията.

Подготвят се и промени в Закон за устройство на територията, с които в допълнение ще се затегнат разпоредбите за пробутване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците . Целта е да не се повтаря казусът от предходната зима, когато разкрит кабел в шахта умъртви момче на бул. " Академик Иван Гешов " в София.

Друга нормативна смяна в Закон за устройство на територията е обвързвана със случая с по този начин наречените преместваеми обекти на къмпинг " Смокиня ". Те се оказаха противозаконни, само че се оказа, че ДНСК няма право да се намеси.

Промяна в Закон за устройство на територията ще има и по повод, от коя дата е годно издаденото позволение за градеж. Тази смяна е във връзка случая " Артекс ". За това Министерство на регионалното развитие предлага разрешението за градеж да важи единствено от датата на разрешението, а не от някакви други дати, сподели арх. Комитова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР