Прекомерното разчитане на юана обаче носи и рисковеМосковската борса изпълнява

...
Прекомерното разчитане на юана обаче носи и рисковеМосковската борса изпълнява
Коментари Харесай

Московската борса: юанът влезе в ожесточена конкуренция с щатския долар и еврото

Прекомерното разчитане на юана обаче носи и опасности

Московската борса извършва в Русия функционалностите на борсова платформа за търговия с валути. Преди началото на санкционната война на нашата валутна борса се търгуваха 10 валути: щатски $ ($), евро (EUR), английски лири стерлинги (GPB), японски йени (JPY), хонконгски $ (HKD), турска лира (TRY), швейцарски франк (CHF), китайски юан (CNY), беларуска рубла (BYR), казахстанско тенге (KZT).

Войната със глобите направи промени във валутната търговия. В началото на лятото Московската борса разгласи, че стопира търговията с швейцарския франк от 14 юни. Ограниченията засегнаха както валутната двойка швейцарски франк - съветска рубла, по този начин и двойката щатски $ - швейцарски франк.

Спирането на интервенциите, както се оповестява на уеб страницата на борсата, се дължи на на " компликации при осъществяване сетълменти в швейцарски франкове ", което е обвързвано със глобите, наложени от Швейцария на 10 юни. Швейцария се причисли към шестия пакет от антируски наказания на Европейския съюз.

Той включва наказания против интервенциите и средствата на Националния сетълмент депозитар (НРД), който е централният депозитар в Русия и е съвсем напълно благосъстоятелност на Московската борса. НРД води документи за благосъстоятелност върху скъпи бумаги, както и за сетълменти по покупко-продажби с скъпи бумаги и валута. По оценки на Frank Media 4,5–7 милиарда евро са били замразени по сметки на НРД в задгранични депозитари след блокадата от Европейски Съюз на 3 юни.

И ето още една вест от Московската борса. От 8 август тя спря търговията с японската йена. Ограниченията ще обиден валутните двойки " японска йена - съветска рубла " и " щатски $ - японска йена ", заяви борсата. Според анализаторите вложенията в тази валута са станали прекомерно рискови на фона на политиката на антируските наказания, която беше подкрепена от Япония.

„ Спирането на интервенциите се дължи на евентуални опасности и компликации при осъществяване на сетълменти в японски йени “, обясниха от пресслужбата на борсата. Преди ден Япония вкара редица ограничавания против Русия: възбрана за импорт на злато, за даване на доверителни, счетоводни, одиторски и консултантски услуги. Освен това бяха замразени активите на редица съветски физически и юридически лица. Точно по този начин: японската йена има всички признаци на „ токсична “ валута.

Признаците на такава " токсична " валута обаче са още по-силно изразени в щатския $ и еврото. И размерът на евентуалните загуби, свързани с тяхното потребление, е по-висок от тези, които биха могли да зародят по отношение на потреблението на швейцарския франк и японската йена. Защо Москва не стопира да търгува с американски и европейски валути?

Всичко е доста просто: Русия не може да се откаже от щатския $ и еврото заради повода, че по-голямата част от целия съветски експорт и импорт се прави в тези две валути. В края на 2021 година щатският $ и еврото съставляват надлежно 54,5 и 29,7 % от приходите от експорт. При заплащанията по импорт дяловете на тези валути са надлежно 35.8 и 30.4 на 100.

Централната банка спря да разгласява тримесечна статистика за валутната конструкция на заплащанията за износа и вноса на Русия. Да, можете да познаете че от началото на санкционната война на груповия Запад против Русия, делът на двете съществени " токсични " валути в платежните интервенции за експорт и импорт е намалял заради по-широкото потребление на съветската рубла и валутите на " другарските " страни. Но евентуално няма да сгрешим доста, в случай че кажем, че даже и през днешния ден най-малко половината от всички разплащания във външната търговия на Русия към момента се правят благодарение на щатския $ и еврото.

И съветските управляващи биха желали да забранят тези „ токсични “ валути на Московската борса, само че тогава ще загубим най-малко половината от цялата си външна търговия. С швейцарския франк и японската йена всичко е по-лесно - търговията на Русия с Швейцария и Япония през днешния ден съставлява елементарна дреболия.

Но в случай че съветските управляващи се въздържат от възбрана на щатския $ и еврото, тогава Вашингтон и Брюксел съществено мислят за това. Има от ден на ден признаци, че груповият Запад дефинитивно ще блокира работата на НРД, замразявайки средствата, които съветският депозитар е вложил в долари и евро в задгранични депозитари. Да, това може да се трансформира в най-мощната глоба против Русия на груповия Запад – с един размах да се спре половината външна търговия на Русия! Тук обаче има две „ само че “.

Първо, груповият Запад даже няма да се простреля в крайници, а в главата с такава глоба. Доставките на природен газ против евро за Европа неотложно ще спрат. Няма потребност да обясняваме следствията от прекъсването на доставките на газ за Европа. Ще спрат и доставките на нефт за долари, които към момента отиват в " вражески страни ".

На второ място, отчасти блокиране на търговията с долари и евро на Московската борса, може да бъде обезщетено от увеличение на интервенциите на извънборсовия пазар (търговия на валута, осъществявана от съветски банки). За груповия Запад е по-трудно да удари на извънборсовия пазар, в сравнение с валутния пазар на Московската борса. Между другото, в този случай ще е належащо да се създаде специфичен способ за установяване на обменния курс на щатския $ и еврото.

Банката на Русия ще събира котировки за продажба и покупка на задгранична валута от " доверени " търговски банки. Най-вероятно това към този момент няма да са сегашните „ плаващи “ лихви, а по-„ твърди “. В някои връзки механизмът за установяване на лихвените проценти ще прилича този, употребен през днешния ден в Китай („ следен курс “). Някои специалисти считат че подобен «непазарен» прийом за определение на курса неизбежно ще предизвика банките към операции и дори картелен сговор сред «доверените» банки.

Сред специалистите има скептици, които считат, че вероятността от блокиране на транзакции с щатски долари и евро на Московската борса не е огромна. Но Банката на Русия настоятелно предлага борсовите търговци да понижат позициите си в долари и евро. Предлага се тези две „ токсични “ валути да бъдат конвертирани колкото е допустимо повече в китайски юан и други „ другарски “ валути.

Разбира се, измежду " другарските " валути юанът е отвън всяка конкуренция. Между другото, Московската борса стана първият проведен пазар за юана отвън Китай. На Московската борса през декември 2010 година се организира първата комерсиална сесия на валутната двойка китайски юан/руска рубла (CNY/RUB) с доставка „ през днешния ден “. Търговията с валутната двойка CNY/RUB с доставка на следващия ден стана налична на борсата през 2013 година

Търговията с валута на Московската борса се намали доста от началото на войната със глобите. Обемът на търговията с всички валути през февруари възлиза на доста висока цифра - към 10,2 трилиона рубли. Но през юни - единствено 3,8 трилиона рубли. Миналия месец - към този момент 4,5 трилиона рубли, или с 18% повече.

И в този момент на Московската борса юанът влезе в жестока конкуренция с щатския $ и еврото. Търговията с щатски долари през юли възлиза на повече от половината - 2,4 трилиона рубли. На второ място е еврото - 1,1 трилиона рубли. (25% от всички обороти на борсата). Трето място заема китайският юан - 890 милиарда рубли. (двадесет %). Други " другарски " валути даже не се приближават до юана (обороти от предишния месец, милиарди рубли): хонконгски $ - 4,8; казахски тенге - 4,0; турска лира - 2,6; беларуска рубла - 1,0.

Трето място за юана въз основата на целия минал месец. През третата десетдневка на юли обаче юанът в някои дни стартира да се показва по-добре от еврото, а един път надмина даже щатския $. Възможно е до края на август юанът да стане втората валута по оборот, изпреварвайки еврото. И до края на есента или на годината щатският $ също може да е изпреварен.

Като цяло, при всеки сюжет се оказва, че Московската борса може в последна сметка да се трансформира в платформа, където ще се търгуват най-вече китайските юани. Някои считат, че китайската валута е избавител за Русия в подтекста на санкционната война. Прекомерното разчитане на юана обаче носи и опасности.

Първо, както към този момент означих, китайските парични управляващи не употребяват „ плаващ “, а „ контролиран “ обменен курс на юана. От време на време те могат умишлено да намалят обменния курс на националната си валута, с цел да покачат конкурентоспособността на своите артикули на международния пазар.

Второ, настоящето изостряне на обстановката към Тайван може да докара до американски наказания против Китай. До замразяването на гигантските валутни запаси на Китай (над 3,2 трилиона долара). И това може да подкопае позицията на юана като аварийна валута.

Разбира се, превръщането на сегашните „ токсични “ валути (щатски $ и евро) в китайски юан и други „ другарски “ валути на Московската борса би трябвало да се преглежда като междинна цел. Крайната цел на тези интервенции би трябвало да бъде закупуването на машини и съоръжение за индустриализацията на Русия.

Тук ще са нужни юани. В края на краищата, съгласно резултатите от 2021 година, 40 % от целия съветски импорт на машини и съоръжение идва от покупки в Китай. От началото на санкционната война на груповия Запад против Русия нашият импорт на машини и съоръжение от Китай е намалял доста, тъй като китайските снабдители се опасяваха от вторични наказания.

Последните събития към Тайван обаче дават вяра, че Китай ще си сътрудничи по-активно с Русия. Включително увеличение на доставките на нужните ни машини и съоръжение.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР