Прекарали сте часове в приготвянето на интересна рецепта. Уморени сте

...
Прекарали сте часове в приготвянето на интересна рецепта. Уморени сте
Коментари Харесай

Бързо и лесно: Няколко безценни трика за миенето на чинии

Прекарали сте часове в приготвянето на забавна рецепта. Уморени сте и чакате с неспокойствие да вкусите творението си. В такива моменти чиниите, които са се натрупали за миене, са надалеч от всички кулинарни удоволствия. Макар и миялните машини да са измислени от дълго време, няма човек, на който да не му се желае да прескочи този миг. Но колкото и да го прескача, чиниите не изчезват. И въпреки всичко има няколко елементарни трика, които могат да ни улеснят доста.

Трябва да се съблюдават единствено три правила - дозирайте вярно количеството на препарата за миене, оставете съдовете задоволително време накиснати - постоянно в топла вода - и след това търкайте добре. Това обобщава Карол Бугрен, учител по хигиена в учебно заведение Феранди в Париж пред сп. Madame Figaro.

E, някои съдове изискват повече препарат от други, не почистваме по еднакъв метод белачката за картофи и котлона, нали?

Ето няколко скъпи трика и съвета за миенето на чинии на Карол Бугрен и Клодин Уейзър, основен редактор на уеб страницата Tout Pratique (Съвсем практично), тъй че всичко в кухнята да светне бързо и елементарно.

Гореща вода, лед и оцет за обезмасляване

 Оцет за миене на чинии

Готвенето с масло е доста вкусно, само че то има ужасната дарба да оставя на дъното на тигана останки лой. Според двете специалистки по хигиена най-хубавият метод, с цел да се реши този проблем, е такива съдове да се поставят напряко под водата - топла или напряко гореща. Със сигурност не е доста екологично, само че този способ е потвърдил своята резултатност. Ако мазнините са упорити, можем да прибавим естествени киселини като лимон или оцет, които обезмасляват и дезинфекцират в това време, поучава Клодин Уейзър.

Когато повърхността за изчистване е необятна - като котлон, скара или печка, Карол Бугрен поучава да сложите няколко бучки лед с малко оцет. Термичният потрес от леда върху горещия котлон ще отдели мръсотиите, а оцетът ще отдели нездравословните молекули, прецизира преподавателката.

Прах за миялна машина при загорели съдове

 Препарат за миене на чинии

Един от върлите врагове на готвача е невниманието. Няколко секунди на телефона и към този момент яденето е загоряло. За да се възвърне тиганът и дъното му да се отърве от чернилката, Клодин Уейзър дава няколко съвета. Най-ефикасният трик за разчистване на съда наподобява е да се постави в тигана малко прахуляк за миялна машина и да я разредите с малко вода. Изчакайте към час, до момента в който се оформи течна примес. След това вземете четка и потъркайте няколко секунди, с цел да се отлепи всичко, поучава редакторката.

Сода за самун върху дъската за рязане

Домати, лук, краставици… Това лято дъската за рязане сигурно е видяла всички вероятни цветове. След рязане на жулиени и подправки ножът е оставил не една и две следи, които към този момент са цялостни с разнообразни типове храна. За да се отстраняват всички опасности от бактерии, в учебно заведение Феранди учат да накисват дъската в малко белина, смесена с топла вода. В огромен съд с вода прибавете една капачка и оставете да подейства десетина минути преди да преминете към изплакване, изяснява Карол Бугрен.

 Сода бикарбонат е скъпа при миенето на загорели съдове

Ако предпочитате по-екологично решение, содата за самун и лимонът остава добра опция. Содата бикарбонат е доста добър метод за избелване и за ободряване, счита Клодин Уейзър. - Може да поръсите малко сода върху половин лимон, с който да изтъркате дъската и по-късно да я измиете. Трябва да я изсушите на чист въздух, в случай че е допустимо, и през това време да не слагате нищо от горната страна, акцентира Карол Бугрен. А в случай че остатъците от нож са доста дълбоки, Клодин Уйзър поучава бързо да промените дъската.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР