Прекалено високите цени на жилищата и немалкото оферти за некачествени

...
Прекалено високите цени на жилищата и немалкото оферти за некачествени
Коментари Харесай

Надути цени и некачествени имоти режат броя на сделките

Прекалено високите цени на жилищата и немалкото предложения за некачествени жилища в последните месеци доведоха до понижаване на броя на купувачите, регистрират имотните брокери в столицата.

Според Наско Атанасов от „ Виктория инвест “, несъмнено има понижаване на покупко-продажбите с жилища. „ Причината е разминаването сред желанието на купувачите и предлаганото от продавачите. Или е некачествено, или е с прекалено високи цени. Най-често това се случва при старите жилища. Дори част от панелките доближиха равнището на офертите за новото строителство. Много са надути цените на този вид жилища в комплексите „ Младост “ и „ Левски “ - В и Г “, прецизира брокерът. По думите му, в този момент най-често се двоумят, дали да купят, хората с подготвени пари. Причината е, че те търсят нещо по-качествено и на по-изгодна цена, с цел да си вложат спестяванията. В момента предлагането на хубави парцели е доста по-малко и за това покупко-продажбите намалявали. „ От друга страна, огромна част от строителите на нови жилищни здания стопираха да продават, с оглед, да съумеят да пласират парцелите на по-късен стадий на довеждане докрай - акт 14 или най-много

 

след приемане на позволение за прилагане и на по-високи цени.

 

Обикновено по този начин постъпват компании, нямащи бърза потребност от свежи пари за дотъкмяване на обектите си. По този метод огромна част от парцелите бяха изтеглени от пазара и към този момент по-трудно може да се купи ново жилище на първичния пазар “, прибавя Атанасов.

Председателят на Националното съдружие на строителните бизнесмени Георги Шопов удостовери, че сега предлагането понижава, тъй като много градежи не се стартират въобще, поради инфлацията и неяснотите към себестойността. От друга страна, доста сътрудници, незнаейки какъв брой ще им бъдат разноските, изчакват и продават по-скъпо след акт 16. Така дефицитът се усилва и се забавя излизането на пазара на проектираните жилища, най-малко с 3 години. Две се строи, по-късно половин година е въвеждането в употреба, което може да стане за една седмица. За договорка пък трябват 3 месеца. Всичко това

 

се дължи на огромната административна тежест

 

и на несъблюдение от служителите на написаните от законите и наредбите периоди.

Според Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ", от началото на годината е имало лек спад на търсенето, само че е бил в границите на естественото. „ През юни обаче се видя доста понижаване на броя на купувачите от 37%, по отношение на същия месец на предходната година. Става дума единствено за съответните месеци. За това не бих споделила, че е нещо сериозно. През юни тази година обаче се появиха повече предложения за жилища ново строителство. На другия полюс е спадът на предлагането на остарели парцели, изключително в центъра на София. Може би, ще би трябвало да изчакаме края на лятото, с цел да забележим дали това понижаване на купувачите ще се окаже трайна наклонност. Една от аргументите за известното отдръпване от пазара е предстоящото повишаване на лихвите по ипотеките, за което се приказва непрестанно. Другата - са високите цени сега. Има леко понижаване на покупко-продажбите на клиенти с заеми, най-вече за новото строителство, като

 

аргументите са чисто психически.

 

Хората имат известни опасения, дали започнатите здания ще бъдат приключени. Вече демонстрират по-голяма нерешителност. Може би, на този стадий ще има понижаване на спекулативните покупко-продажби “, счита Атанасова.

 

ОЧАКВАНИЯ

 

Повечето брокери са единомислещи, че плануваното повишаване на лихвите по ипотеките ще окаже значително въздействие на търсенето. Люба Атанасова чака след повишаването на жилищните заеми, изначало да има прочут застой на цените. „ Всичко зависи от доста неща - по кое време ще се вдигнат лихвите и до какви равнища ще стигнат те. От значение ще бъде и каква ще е инфлацията “, споделя тя. По думите й, най-вероятно е, утежняването на положението на стопанската система ни, планувано от някои специалисти за идващата зима, да има мощно отрицателно въздействие върху имотния пазар.

Наско Атанасов счита, че в околните месеци, нещата доста ще зависят от държанието на банките и лихвените им равнища. „ Все още е огромен броят на покупко-продажбите, които се финансират с ипотечни заеми “, напомня той.

Според бизнесмена Георги Шопов обаче, повишаването по ипотеките няма да се отрази доста мощно на пазара, тъй като за хората проблем е главницата, а не лихвата по заема. „ Увеличат ли ти лихвата на естествен заем с 2%, плащаш с 32 лева повече на месец. Най-големият проблем си остава, че приходите не се повишават съгласно инфлацията. Хората желаят да купуват жилища, само че нямат пари. Така жилищата стават недостъпни за жителите и те губят опцията да ги изплатят за 25 години. Сега ще би трябвало да чакаме най-малко една-две години, до момента в който приходите настигнат инфлацията, с цел да се възстановява пазарът “, предвижда Шопов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР