Прекалената консумация на вафли, чипсове и други нездравословни храни могат

...
Прекалената консумация на вафли, чипсове и други нездравословни храни могат
Коментари Харесай

Нездравословните храни ни докарват депресия

Прекалената консумация на вафли, чипсове и други нездравословни храни могат да провокират омърлушеност и меланхолия. До този извод са стигнали учени от Испания, след провеждането на огромно проучване.

Според експертите наситените и трансмазнините, съдържащи се в неполезните за организма храни, увеличавали риска от меланхолия с близо 50 %.

Ето за какво е целесъобразно да избягвате продуктите, от които нямате никаква изгода. В топ 10 на най-нездравословните храни попадат - дъвчащи бонбони, чипс, шоколадови десертчета, кренвирши и пресни колбаси, мазно месо, майонеза, юфка за бързо подготвяне, зърнените закуски.

 Зехтин

Разбира се избягвайте и честата консумация на сладки газирани питиета, плодови сокове и алкохол. Не прекалявайте и със солта. Избягвайте още житните артикули, пържените храни, всички форми на захарта, осиропени сушени плодове и, алкохола, кофеина и модифицираните храни.

Като номер 1 артикул, борещ се с депресията, испанските основатели на проучването дефинират зехтина. Това е по този начин, защото маслиновото масло е богато на мононаситени мазнини /омега 9/, който намалявал риска от психологични болести.

 Салати

За да избегнете риска от депресивни положения наблегнете на суровите плодове и зеленчуци, кафяв ориз, боб, грах, леща, соеви артикули, просо, елда. Антидепресивно работят богатите на белтъци и есенциални мастни киселини сьомга и бяла риба. Интересен факт е, че пуешкото месо спомагало за подобряването на настроението.

Също по този начин някои добавки са извънредно ефикасни при лекуване и предварителна защита на депресията. Такива са да вземем за пример лененото масло, маслото от сьомга, витамин В-комплекс, В6, цинк, калций, магнезий, хром, мултивитаминен и минерален комплекс, витамин С.

При билките с потвърдено деяние са маточината, джинджифилът, ментата, овесената плява, сибирският женшен.

Разбира се не забравяйте да спортувате постоянно – това ще поддържа духа ви безсънен и пресен. Поне два пъти в седмицата посещавайте залата или излезте на вън да потичате при хубаво време.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР