Преизбраният президент на Зимбабве казва, че има демокрация. Но се появяват твърдения за побой и изтезания

...
Адвокати на съветник от опозиционна партия в Зимбабве казват, че
Коментари Харесай

Адвокати на съветник от опозиционна партия в Зимбабве казват, че той и негов роднина са били отвлечени, бити и бити от неизвестни мъже по време на репресии след изборите относно критиките към наскоро преизбрания президент Емерсън Мнангагва и неговата управляваща партия ZANU-PF

От FARAI MUTSAKA Associated Press 17 септември 2023 г., 2:31 ч. Избори, изпитанието приключи, когато двамата мъже бяха захвърлени голи близо до река, твърдят адвокатите.

Тяхната история не е нова в южноафриканската нация, която има дълга история на насилие и сплашване срещу опозицията срещу партията ZANU-PF по време на 43 години правило.

Има признаци, че страната вече е изпаднала в друга ера на брутално потисничество, дори когато новоизбраният президент Емерсън Мнангагва говори публично за „мир, любов, хармония и толерантност ."

Зад тези сладки думи, повече от дузина фигури от опозиционния CCC - от избрани представители до официални лица и активисти - бяха арестувани от полицията през трите седмици след това изборите, казва партията. Други са били обект на насилствени отвличания.

„Това е началото на нов мандат и ние виждаме хора да бъдат отвличани и измъчвани, домовете на хората са опожарени, а адвокатите са арестувани, защото просто са си вършили работата“, каза Дъг Колтарт, един от адвокатите на Нхенде, който самият беше арестуван.

„Това само създава впечатлението, че ще станем свидетели на по-нататъшно разпадане на върховенството на закона в Зимбабве.”

Мнангагва, бивш партизански боец, известен като „крокодила“, спечели втори мандат като президент миналия месец на избори, отхвърлени от CCC като погрешни и поставени под въпрос от международни и регионални наблюдатели, които цитираха множество проблеми, включително атмосфера на страх и заплаха.

Изглежда, че това все още е опора в Зимбабве шест години след като известният автократичен лидер Робърт Мугабе беше свален с преврат и заменен от Мнангагва през 2017 г.

Колтарт и друг от адвокатите на Нхенде, Тапива Мучинерипи, бяха задържани и обвинени в възпрепятстване на правосъдието, тъй като казаха на полицията, че не могат да разпитат Нхенде и роднината Санеле Мкухлани за техните побои, докато са били упоени, казаха те. Колтарт не е нов в тормоза, тъй като е бил арестуван от властите за това, че си е вършил работата поне четири пъти преди това, но той каза, че последната репресия толкова скоро след изборите не „предвещава нищо добро за следващата фаза“.

Mnangagwa и неговата партия многократно са отричали обвиненията за използване на репресии за смазване на несъгласието. И все пак президентът, който навърши 81 години в петък, описа твърденията на опозицията като „шумове от някои малки момчета“ и заплашва да затвори „всеки, който иска да бъде безсмислен и да внесе хаос.“

Често повтаряното твърдение на Мнангагва, че Зимбабве е зряла демокрация под негово управление, се възприема като фасада от много, включително видни международни групи за защита на правата като Amnesty International и Human Rights Watch.По-истинска картина на политиката в Зимбабве може да са тъмночервените и черни рани и разкъсвания по кожата, видими по гърба и долните крака на Nhende, резултат от удар с тежък sjambok whip, казаха адвокатите му.

Nhende разказа преживяното и показа раните си във видео, публикувано от CCC, най-близкият съперник на ZANU-PF на изборите.

„Те ни бият, опитвайки се да извлекат информация за нашите следизборни планове“, каза Нхенде във видеото, по време на което той се свива от болка, докато говори.< /p>

Гледката на избран представител, показващ наранявания от побой, не е необичайна в Зимбабве.

Още преди повече от 15 години тогавашният опозиционен лидер Морган Цвангираи беше сниман от световните медии с подпухнало и силно натъртено лице, едно напълно затворено око, след като беше задържан от полицията по време на ерата на Мугабе и жестоко бит.

Изглежда, че малко се е променило в страна, която предлага нереализиран потенциал за Африка, като се има предвид нейната богата земеделска земя, минерални ресурси, които включват най-големите находища на литий на континента, и потенциални находища на нефт и газ.

Полицията обяви нова серия от арести на опозиционни фигури миналата седмица — включително новоизбран депутат от CCC, по обвинения в опит за убийство и злонамерено увреждане на имущество по време на изборите. CCC казва, че двама от нейните законодатели наскоро са били арестувани. Други представители бяха преизбрани миналия месец, докато бяха в ареста.

Говорителят на партията Promise Mkwananzi напусна страната, след като полицията каза, че иска да го арестува за неявяване на съдебно заседание през 2019 г. и го обвини в нападение и повреда на имущество. Заместник-говорителят на CCC Гифт Сизиба беше арестуван по обвинения в подбуждане към насилие по време на футболен мач.

Amnesty повдигна случая на друг активист на CCC, който според нея е бил отвлечен и измъчван в дните след изборите.

CCC и анализатори казват, че има ясно следизборно стягане сега, след като международните наблюдатели са напуснали.

„Цялата тази следизборна репресия има за цел да задуши опозицията“, каза политическият коментатор от Зимбабве Рашует Мукунду. „Това, което виждаме сега, е индикация, че няма реформа. Изборите не успяха да разрешат проблемите с управлението в Зимбабве, така че репресиите са модел, който вероятно ще продължи до следващите избори."

След посещение на Нхенде и Мкухлани в в болницата лидерът на CCC Нелсън Чамиса, който загуби от Мнангангва на президентските избори, каза, че партията му е под обсада и е изправена пред ответна реакция.

"След свободата на избора , вие не очаквате изтезания“, каза Чамиса. „Това бяха фалшиви избори, оспорвани избори, погрешни избори. Но освен това измъчвате хората по каква причина?“

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР