Преходът към нисковъглеродна икономика изправя енергийната система на България пред

...
Преходът към нисковъглеродна икономика изправя енергийната система на България пред
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев: Необходим е широк дебат за енергийния преход

" Преходът към нисковъглеродна стопанска система изправя енергийната система на България пред огромни софтуерни, стопански и обществени промени. Те ще обиден въгледобивната индустрия, а с това и въгледобивните райони. В доста европейски страни, включително и България, локалните запаси от твърди изкопаеми горива имат значение за производството на топлинна и електрическа сила. Те способстват за енергийната сигурност и икономическата конкурентоспособност. " Това сподели инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България /АТДБ/. Той уточни, че макар основната роля в енергийната система, както в техническо, по този начин и в икономическо отношение, климатичната политика на Европейски Съюз изисква от всички страни да се приготвят за последователното прекратяване на добива на въглища.

" Тук идва моментът да обърнем внимание на бъдещето на районите, подвластни от потреблението на твърди изкопаеми горива. Националните и районни управляващи, синдикати, НПО-та би трябвало да се ангажират с енергийния преход и преструктурирането на въгледобивните райони. ", съобщи инж. Георгиев. Той бе безапелационен, че мнението и концепциите на самите служащи също би трябвало да бъдат чути. " Само по този метод ще бъде построена реалистична визия за въглищните централи и заетите в бранша ще запазят работните си места и ще могат да изхранват фамилиите си. ", добави инж. Георгиев.

По думите на ръководителя на Асоциацията би трябвало да се прегледат въпросите, свързани с преструктурирането на въгледобивната индустрия по време на енергийния преход и да се намерения по какъв метод те могат да се приспособят към измененията.

" По този метод ще се резервира енергийната сигурност, конкурентоспособността на стопанската система и ще се изпълнят условията за понижаване на излъчванията на парникови газове. Подготвените проекти би трябвало да подкрепят новаторското развиване и да развият способността за привличане на обществени и частни вложения. Смятам, че би трябвало въглищните райони да се трансфорат в индустриални зони. ", уточни инж. Георгиев и прикани да ги превърнем в мотор, а не да се трансформират в жертва на прехода. " Само по този метод се основават благоприятни условия за разкриване на нови работни места и развиване на стопанската система. ", добави инж. Георгиев.

" Смятам, че би трябвало да гледаме на енергийния преход като дълготрайно решение на един от най-сериозните проблеми - замърсяването на въздуха. Има опция в Стара Загора, Кюстендил и Перник да бъдат построени индустриални зони с екологично насочени икономически действия. Това е постижимо с Плана за обективен преход и финансирането по Европейския Зелен пакт. ", съобщи инж. Георгиев. Според него е належащо да се подходи деликатно и с мисъл за тяхното развиване, тъй като дано да не пропущаме обстоятелството, че тези райони имат сериозна значимост за енергийната самостоятелност на България. " Риск е, в случай че се подхващат привързани решения. В подобен случай, ще се стигне до икономическа и обществена рецесия и мечтаният резултат ще се трансформира в недостатък. Вярвам, че никой не желае да бъде очевидец на този сюжет. ", уточни ръководителят на АТДБ.

На въпрос какви са вероятните решения за реализирането на обективен преход, инж. Кремен Георгиев съобщи, че за осъществяване на зелената политика на Европейски Съюз са нужни огромни промени в енергийната система. " За всички нас е ясно, че ерата, доминирана от потреблението на въглища за произвеждане на сила, е към своя край. Независимо от обстоятелството, че повече от една четвърт от електричеството на Европейски Съюз се създава от 280 въглищни електроцентрали в 22 страни, твърдите изкопаеми горива би трябвало да бъдат отстранени от енергийния микс. За решението на тази по този начин амбициозна задача е належащо да влагаме в произвеждане на сила от различни и по-чисти горива от въглищата. ", сподели инж. Георгиев.

Той смята, че един от също потвърдилите се работещи принадлежности е повишение на успеваемостта, еластичност и комбинирано произвеждане. " Когенерацията е ефикасна форма за произвеждане на сила. Тя дава обилни изгоди, както във връзка с енергетиката, по този начин и за околната среда. ", изясни инж. Георгиев. " Газификацията на ТЕЦ-овете, най-малко на този стадий, е подобаващ за реализиране на равномерен и обективен преход. Някои от нашите български въглищни централи към този момент започнаха тази крачка. Топлофикации като в Русе и Перник оповестиха желанията си за най-малко отчасти прекосяване на природен газ.  За европейската стопанска система и мощно развитите страни е допустимо потребление на водород, само че за България ще е по-трудно. За това би трябвало да се насочим към ускореното потребление на природен газ вместо въглища. Така ще се подсигурява запазването на базови мощности, което е основно за сигурността на електроенергийната система, както и конкурентоспособността. ", разяснява инж. Георгиев.

" В енергийния преход своето място имат както възобновимите енергийни източници, по този начин и природният газ. Европейските фондове могат да подкрепят страната ни за икономическата диверсификация и енергиен преход. Инвестиции в мощности, които употребяват газ като временен източник на сила, се чака да  бъдат измежду главните действия за финансиране по Фонда за обективен преход. Това би дало опция на България да означи сериозен прогрес в постигането на дълготрайните цели за декарбонизация. ", уточни инж. Георгиев.

  " Същевременно с това ще се подсигурява и енергийната самостоятелност на страната. В момента България организира политика за съкращаване на нездравословните емисии  в осъществяване на интернационалните си задължения. Работи се за извличане на сила от по-екологични горива и увеличение на енергийната успеваемост. ", добави инж. Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР