Преговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление са

...
Преговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление са
Коментари Харесай

Асен Василев на преговорите по Финанси: Не трябва да се вдигат данъците

Преговорите за разработване на съдружно съглашение за бъдещо ръководство са пред своя край.

Днес „ Продължаваме Промяната”, „ Има подобен народ”, Българска социалистическа партия и „ Демократична България” стартират диалози по бранш „ Финанси”.

Нашата входна позиция е, че не би трябвало да се подвигат налозите, съобщи съпредседателят на Политическа партия Асен Василев при започване на договарянията.

От името на Българска социалистическа партия Румен Гечев прикани още идната година България да заложи сходно на други европейски страни на по-голям недостиг в бюджета като употребява парите да заплати повече обществени помощи и такива за бизнеса в изискванията на продължаваща пандемия. Посочи, че не би трябвало да е проблем 4-5% недостиг.

Партията предлага още Данък добавена стойност да падне на 9% за медикаментите и стоките от първа нужда, което би коствало 300 млн. лева на бюджета, изясни Орлин Ваташки. Гечев добави, че единствено в България и Дания има единна ставка на Данък добавена стойност в Европа.

От Българска социалистическа партия упорстват минималната работна още следващата година да се усили до най-малко 700 лева, а по-късно да е към 50% от междинната заплата за миналата година. Предлага се още въвеждането на фамилно подоходно облагане като за всяко дете се планува помощ от 550 лева до навършването на пълноправие.

Да се усилят вноските за пенсия, с цел да се укрепи пенсионната система като още от следващата година оптималният застрахователен приход да се вдигне най-малко на 3400-3500 лева при 3 хиляди лева сега, изясни Румен Гечев.

В допълнение, с цел да се задържат в България младежите, се предлага хората до навършване на 26 година да не заплащат налог върху приходите си.

Безплатни градини и ясли, оферират още от Българска социалистическа партия.

За " ИТН " бюджетът би трябвало последователно да се балансира и по тази причина партията предлага бюджетният недостиг за 2022 година да е най-много 3-3.5%, а в границите на мандата на идващото държавно управление да се сведе до 1.5%.

Партията предлага още остатъците в бюджетите да се разпределят не с решения на държавното управление, каквато процедура бе наложена от кабинетите на ГЕРБ до момента, а с решение на Народното събрание. Друго предложение е да се интегрира на приходните организации, с цел да може по-лесно да се координират. Деляна Иванова от партията разгласи и че е значимо да се усъвършенства работата на Национална агенция за приходите.

Любомир Каримански предложи и да се заложи демографска цел в мандата на идващото държавно управление, както и да има съвет, който да следи смяната в съществени параметри на тримесечна база и при отклоняване - да вземем за пример повишение на инфлацията, да предлага коригиращи ограничения.

" ИТН " предлага също необлагаем най-малко и по-висок предел за регистрация по Данък добавена стойност.

Партията на Слави Трифонов също предлага като Българска социалистическа партия да има фамилно подоходно облагане, което включва и помощи по отношение на броя деца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР