Преговорите станаха възможни след споразумението на Европейската комисия с "Газпром"

...
Преговорите станаха възможни след споразумението на Европейската комисия с "Газпром"
Коментари Харесай

Ще ни връщат ли пари от сметки за осем месеца назад заради по-евтиния с 40% газ?

Преговорите станаха вероятни след съглашението на Европейската комисия с "Газпром " през месец май 2018 година. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова  Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 година Магистър по по време на чуване в Комисията по енергетика по отношение на контрактуваните с "Газпром " нови цени на природния газ, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Беше подписано в допълнение съглашение сред "Булгаргаз " и "Газпром ". Последваха седем месеца усилени договаряния. Успяхме да предоговорим формулата, на база на която се дефинира цената на природния газ. До този миг тя беше основана само на петролните деривати, като нашата цел беше да се доближим главно до пазарните цени на природния газ. След седеммесечни договаряния успяхме да преговорим тази формула и можем да кажем, че в този момент пазарът е съществена част от ценообразуването. Това е действителна стъпка, с която демонстрираме, че ще плащаме действителни цени, че нашата цена се приближава оптимално до пазарната, съобщи Петкова.

Предстои различен доста значим миг – по какъв начин ще бъде регистриран този позитивен миг, защото е налице наклонност на понижаване на цената на природния газ. Ретроактивността стартира да тече от 5 август 2019 година до сегашния миг. И във връзка с топлинната сила, и във връзка с природния газ преценката е напълно на българския регулатор – Комисията за енергийно и водно контролиране. Ние ще поставим всички старания, с цел да схванат българските жители, че всичко е транспарантно и че ще удовлетворим ползите на всички страни, уточни енергийният министър.

Директорът на "Булгаргаз " за новата цена на газа: 7 месеца се водиха тежки договаряния

След седеммесечни тежки договаряния успяхме да договорим смяна на метода на ценообразуване. Цената ще бъде определяна на месечна база – на края на всеки месец цената ще бъде определяна за идващия месец, съобщи изпълнителният шеф на "Булгаргаз " Николай Павлов  Николай Павлов Николай Павлов е длъжностен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

На "Булгаргаз " ще бъдат възобновени суми за всеки месец от август 2019 година насам в размер на 150 млн. лв.. Тази сума ще бъде възобновена до края на месец март. Считаме, че е редно разликата сред платеното и новата цена да бъде изплатена на всеки един клиент самостоятелно за всеки от месеците. Нашето предложение ще бъде да бъдат възобновени сумите и за месец март, акцентира Павлов.

Той разгласи, че прогнозната цена на природния газ от 1 април е 26,29 лв. на мегаватчас без Данък добавена стойност. Това е малко над 40% понижение в съпоставяне със в този момент настоящата цена, одобрена от КЕВР. Надяваме се с развиването на пазарите тази цена да бъде още по-ниска, означи Павлов.

Към момента КЕВР няма правно съображение да се произнася с нови решения за минал интервал, с изключение на в случаите, в които Върховният административен съд задължава Комисията да излезе с ново ценово решение, изясни ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Ако КЕВР би трябвало да се произнесе за промени на цени за минал интервал, е належащо да бъде изменен Законът за енергетиката. Такава обстановка в никакъв случай не е възниквала. В момента, в който в Народното събрание бъде изменен законът, ще разгледаме осем заявки от "Булгаргаз " за смяна на цените от август 2019 година до 31 март тази година. Тогава ние ще се произнесем за това, което би трябвало да бъде възобновено на потребителите, съобщи Иванов.

На Трети март: Русия смъкна цената на газа за България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР