Преговорите между Иран и световните сили за съдбата на ядреното

...
Преговорите между Иран и световните сили за съдбата на ядреното
Коментари Харесай

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран


Преговорите сред Иран и международните сили за ориста на нуклеарното съглашение бяха спрени заради " външни фактори ", сподели в петък висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, оповестява " Дойче веле ".

Съобщението идва, когато договарянията се водят във Виена и ръководителят на нуклеарната работа на Организация на обединените нации посети Техеран. Това съставлява последното изпитание за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година, откогато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън още веднъж ангажира Съединени американски щати в договарянията, откакто неговият предходник Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от съглашението и наложи още веднъж наказания на Техеран през 2018 година

Борел не посочи какви са тези фактори, само че предходната седмица Русия потърси гаранции , че западните наказания, свързани с нашествието в Украйна, няма да попречат на икономическите и военните връзки сред Техеран и Москва .

Подобна концепция бе отхвърлена от Съединени американски щати и европейските страни от договорката, известна като Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA). Западните страни, в това число Германия, Франция и Обединеното кралство, споделят, че икономическите и военните връзки на Русия нямат нищо общо с възобновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година Позицията на Китай по отношение на позицията на Русия не е известна.

" Необходима е пауза във виенските договаряния заради външни фактори ", туитира Борел. " Окончателният текст всъщност е подготвен и е на масата . Като координатор, аз с моя екип ще продължа да подкрепям връзка с всички участници и Съединени американски щати, с цел да преодолеем актуалната обстановка и да сключим съглашението. "

A pause in is needed, due to external factors.

A final text is essentially ready and on the table.

As coordinator, I will, with my team, continue to be in touch with all participants and the U.S. to overcome the current situation and to close the agreement.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
В отговор на туита на Борел, представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде уточни, че паузата няма да наруши задачата на договарянията .

" Успешното привършване на договарянията ще бъде главният фокус на всички ", сподели Хатибзаде в Twitter. " Нито един външен фактор няма да повлияе на взаимната ни воля да продължим напред към групов контракт ".

Pause in could be a momentum for resolving any remaining issue and a final return.

Successful conclusion of talks will be the main focus of all.

No external factor will affect our joint will to go forward for a collective agreement.
— Saeed Khatibzadeh | سعید خطیب‌زاده (@SKhatibzadeh)
Ако съглашението от 2015 година се възобнови, Вашингтон ще анулира глобите си против Техеран. В подмяна Ислямската република още веднъж ще ограничи съществено нуклеарната си стратегия, с цел да предотврати развиването на нуклеарни оръжия.
 Франция все по-скептична за договарянията за нуклеарната договорка
Франция все по-скептична за договарянията за нуклеарната договорка

Прозорецът на опциите за реализиране на съглашение се затварял
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР