Преговарящият между Сърбия и Армията за освобождение на Косово, работил

...
Преговарящият между Сърбия и Армията за освобождение на Косово, работил
Коментари Харесай

САЩ се завръщат на Балканите с нов, но добре познат посланик в Сърбия

Преговарящият сред Сърбия и Армията за избавление на Косово, работил на три континента, владеещ сръбски и македонски Кристофър Хил се връща на Балканите, този път - като в Белград, за какъвто бе номиниран от екипа на Джо Байдън в края на предходната седмица.

Изпращането на пенсионирания Хил на нова задача тук е явен сигнал, че Вашингтон още веднъж насочва вниманието си към нерешените (а с спор - даже нараснали се) проблеми в района.

Освен това с идването му в Белград Съединени американски щати ще се съставляват от посланик, навлязъл в района преди няколко десетилетия и уверен покровител на независимостта на Косово, смятащ за " непълна " европейската политика без тази страна. За него това е и завръщане - точно в Белград стартира дипломатическата му кариера преди 43 години. Днес се готви да размени предварително настоящия дипломат Антъни Годфри.

Предстои той да бъде одобрен - нужно е решение на сената. Зад гърба си Хил има работа като дипломат в Албания, Северна Македония, Полша, Южна Корея (преди този мандат е взел участие в договарянията за разоръжаване със Севера през 2003 г.) и Ирак. В последната страна бе изпратен през 2009 година, когато към този момент бе пенсиониран, само че тогавашният президент Барак Обама потърси помощта му. Той бе част от прегоарящия екип на Съединени американски щати за мирните договаряния в Дейтън през 1995 година, с които свърши войната в Босна и Херцеговина. Посланик е в Скопие сред 1996 и 1999 година и тогава се замесва интензивно в напъните за решение на косовския спор.

Пряк достъп до президента

" Идва човек, който надълбоко познава района отдавна - и преди рецесиите, и по време на рецесиите, от Босна и Дейтън до Косово, " за сръбската TV Prva политическият анализатор Никола Шайнович. " Мога да кажа, че е човек, отворен да чуе и да беседва. Лично има схващане за нещастието, през която преминахме. "

В Сърбия реакциите са разнопосочни: той е част от група политици, свързвани и с бомбардировките от 1999 година Чуват се мнения, че Вашингтон рискува с човек, който не буди единствено положителни мемоари в страната. Помнят се и на някогашен вицепремиер на Югославия, че Хил е бил прочут като " ръководителя на Централно разузнавателно управление на САЩ за Балканите ".

Едновременно с това номинацията му утвърждава наклонността при президента Джо Байдън американската дипломация да поглежда към района без показността на администрацията на Доналд Тръмп, само че със поръчката, че не трябва да се отсрочва повече.

ЗА " Гласът на Америка " американският посланик Даниъл Фрийд го " сериозен състезател, специалист на Балканите, само че и повече от това ", тъй като - за разлика от предходните посланици - има директен достъп до президента. Други събеседници на медията го назовават огромно име в дипломатическите среди и човек, който постоянно е знаел доста добре какво прави.

Фрийд прибавя:

"Не изпращате изключителни хора тук-там, които не ви интересуват. "
Даниъл Фрийд,
някогашен посланик

" Могат да се договорят в този момент или да продължат да се избиват "

От 1998 година до края на войната е и специфичен делегат на Съединени американски щати за Косово и става първият позволен да влезе без придружители в Косово по време на офанзивата на сръбските сили против Армията за избавление на Косово. Участва в тайните договаряния с Белград за бъдещето на Косово, както и в срещите на Ричард Холбрук с АОК през юни 1998 година, по-късно за проектоспоразумение за мир, че преговорният развой се е проточил прекомерно дълго:

"Хората могат да се съгласят на това в този момент или да беснеят и да се избиват едни други и да продължат да изгарят домовете си и да се съгласят на това по-късно. "
Кристофър Хил,
посланик

Присъства на срещата на на тогавашния държавен секретар Мадлин Обрайт с договарящите от сръбска и албанска страна, Ратко Маркович и Ибрахим Ругова, когато те чуват от нея, че в случай че сърбите не подпишат, ще има бомбардировки, а в случай че албанците не подпишат, Съединени американски щати подвигат ръце от тях (през годините думите ѝ неведнъж биват тълкувани и променяни по друг метод от участници).

Контактите, които реализират той и други представители на американската администрация, обаче не са задоволителни. През март 1999 година стартира 78-дневна въздушна акция на НАТО против Югославия.

Едва след нея - и след изтеглянето на югославските сили от Косово - се стига до съглашението от Рамбуйе за самоуправлението на провинцията, по-късно оповестила се за самостоятелна страна и приета от по-голямата част от света. Хил е измежду основните договарящи за това съглашение. Тогава не приказва за самостоятелност на Косово, само че през 2019 година се за нея намерено в изявление за " Дойче веле ".

С една спогодба: това е нещо, с което, счита Хил, администрацията на Тръмп не би могла да се оправи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР