Предвижда се изграждането на първата геотермална електроцентрала у насНад 1,5

...
Предвижда се изграждането на първата геотермална електроцентрала у насНад 1,5
Коментари Харесай

В Плана за възстановяване: 1100 лева помощ за слънчев бойлер

Предвижда се построяването на първата геотермална електроцентрала у нас
Над 1,5 милиарда лв. безплатни европейски средства за планове, свързани с нисковъглеродна енергетика, за заложени в модифицирания от служебния кабинет План за възобновяване и резистентност, който бе оповестен за публично разискване. Безвъзмездната помощ би трябвало да притегли в допълнение финансиране - от частни вложители или от бюджета.

140 млн. лв. за финансиране на слънчеви покриви и термопомпи за семействата са заложени в новия План за възобновяване и резистентност. Сумата е 7 пъти по-голяма от предходния вид, когато за такива планове бяха планувани 20 млн. лв.. Увеличението й ще даде опция на повече жилища да бъдат сложени фотоволтаици, които да създават сила от слънцето.Очакванията са да има огромен интерес от страна на жителите към безвъзмездното финансиране на слънчевите покриви. Заложените 140 млн. лева ще покриват 60% от цената на системата, а за енергийно бедните субсидирането ще е 100%.За закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване ще се дават най-вече до 1176.50 лева, а за домакинство, получаващо енергийни помощи - до 1960.83 лева.За създаване на фотоволтаични системи до 4 kW с батерии (с допълнение на сила от мрежата) ще се дават също до 60% от цената на системата, само че не повече от 6260.50 лева, а за домакинство с енергийни помощи - 100% или до 10 434.17 лева.В случай на техническа неспособност за потребление на батерии във фотоволтаични системи до 4 kW дотацията ще е до 5301.50 лева, а за енергийно небогати - до 8 835.83 лева.Инсталираните машини и уреди би трябвало да бъдат нови - за втора употреба няма да се заплаща, а едно домакинство може да кандидатства единствено за една от двете ограничения. Пари ще се дават единствено на семейства, които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.Очакванията са от помощта да се възползват 60 580 семейства, от които 15 145 получаващи енергийни помощи. Това е над пет пъти повече обхванати частни домове по отношение на плануваното от ГЕРБ в предходния проект за възобновяване и резистентност, написа Медиапул.

Лъвският къс е за ВЕИ

Лъвският къс в Плана от 448.8 млн. евро или към 897 млн. лева е за най-малко 1.7 гигавата нови възобновими енергийни източници /ВЕИ/ с акумулатори за предпазване на ток. Частните вложители обаче ще би трябвало да обезпечат лични 1.8 милиарда лева за реализацията на плановете. Още при започване на 2022 година се възнамерява да се разгласи първият от общо шест търга за създаване на нови ВЕИ-проекти без значение къде и каква е технологията. Такива ще има на всеки шест месеца. На всеки от тях ще се търсят планове за най-малко 285 мегавата потенциал ВЕИ. За да се избегне присъединяване единствено на огромни планове, 25% от бюджета на всеки търг, или към 70 МВ, са отделени за дребни ВЕИ планове (под 5 МВ). Всеки претендент обаче би трябвало да планува и градеж на оборудване за предпазване с потенциал за дълготрайност от най-малко 4 часа и мощ най-малко 25% от общия конфигуриран потенциал на ВЕИ оборудването.Офертите на вложителите ще бъдат класирани, като се стартира от най-ниската безплатна помощ за желан мегаватчас.Безвъзмездното финансиране ще е 33 на 100 от цената на плановете или общо към 897 млн. лева, останалите 1.8 милиарда лева вложителите би трябвало да намерят сами.

Пручват 4 села за централа на минерална вода

Четири села в Северна България - Дългоделци и Септемврийци от монтанските общини Якимово и Вълчедръм, Софрониево във врачанската община Мизия и ловешкото село Умаревци, са посочени като места, за които има данни, че разполагат с геотермален капацитет на дълбочина 4500 - 4800 м. В тях ще се извършат проучвателни сондажи от Техническия университет в София и Агенцията за стабилно енергийно развиване. За изследванията и проектирането на сходна мощ са планувани 10% от общите разноски за плана, които са 92.6 млн. лева Бъдещата геотермална централа ще е с мощ от 5 МВ за произвеждане на електрическа енергия и 30 МВ за топлинна сила. Средните капиталови разноски за такава мощ са 5 хиляди евро за киловат, съгласно изследване на Международната организация за възобновима сила, представено в документите за плана.С част от парите ще се построи и профилирана лаборатория в Техническия университет - София, с цел да се основат експерти. " Анализът на капацитета за развиване на геотермална сила на територията на цялата страна ще даде опция за намиране на решения на съществуващите проблеми, като превъзмогване на неприятното техническо положение на множеството от 12-те топлофикационни компании в страната. Развитието на тази технология ще помогне за превъзмогване на проблемите, свързани с енергийната беднотия и замърсяването на въздуха заради изгарянето на твърди горива, и ще улесни търсенето и използването на решения за икономическа диверсификация на локално равнище съгласно геотермалния капацитет в страната ", написа още в плана.

Повече пари за зелен водород

В модифицирания проект за възобновяване и резистентност е засилен фокусът върху " зеления " водород като бъдещо гориво, което ще размени въглищата. Общо безплатни 68.5 млн. лева са планувани за планове за произвеждане на зелен водород. Инвестиционната помощ ще е за нови електролизьори, произвеждащи водород от възобновима сила и нови съоръжения за произвеждане на биогаз.Интензитетът на помощта ще варира от 45% до 65% според от типа на предприятието (микро, малко, приблизително или голямо), само че няма да надвишава 15 млн. лева за дружество. За разноските за консултантски услуги от инженерно-технически темперамент ще се ползват разпоредбите за помощ " de minimis ".Според проекта към този момент би трябвало да се организират съвещания със заинтригуваните предприятия за използваните технологии за произвеждане на зелен водород и биогаз. Намеренията са при започване на 2022 година да са създадени изискванията за кандисване за поддръжка по плана. Крайната цел е през 2026 година България да разполага с 55 МВ мощности за произвеждане на 7800 тона зелен водород.Преработен е планът на " Булгартрансгаз " за градеж на водопровод за транспорт на природен газ, биогаз и водород до комплекса " Марица Изток ", с цел да зареждат предишните на нисковъглеродни горива електроцентрали.Преди се планираше тръбопроводът да е 175 км, в този момент е съкратен на 125 км. Общата цена е над 185.4 млн. евро, от които над 168.7 млн. евро да са от Механизма за възобновяване и резистентност. Останалите близо 16.7 млн. евро /9% от плануваните средства/ ще даде газовият оператор.Предвижда се инфраструктурата да се свърже със съществуващата газова мрежа и с интерконектора с Гърция. Освен електроцентралите, водородопроводът ще може да зарежда и други консуматори като по-малки промишлени и административни обекти и семействата.Намеренията са най-късно в средата на 2022 година да стартира провеждането на публични поръчки за построяването на оборудването и ваденето на позволение за градеж. Най-късно през юли 2025 година се планува въвеждането в употреба на тръбопровода, за когато е планувано да проработят новите 1000 МВ парогазови мощности на мястото на въглищните в държавната Топлоелектрическа централа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР