Предвидени са 416,5 милиона лева за развитието на индустриалните парковеИндустриалните

...
Предвидени са 416,5 милиона лева за развитието на индустриалните парковеИндустриалните
Коментари Харесай

14 индустриални парка в България привличат инвеститори

Предвидени са 416,5 милиона лв. за развиването на индустриалните паркове

Индустриалните паркове стават приоритет на страната и ще бъдат финансирани на районен принцип, с цел да се понижат икономическите несъответствия в страната.

Министерството на стопанската система и промишлеността създава Програма за обществена поддръжка за развиване на индустриални паркове и възстановяване на инфраструктурната им съгласуваност, предава.

За задачата ще бъдат избрани основни индустриални паркове със стратегическо значение, които ще могат да се възползват от помощ от страната. Бюджетният запас за това към момента не е избран, само че с него ще може да се построява довеждаща инфраструктура, както и да се подкрепи привличането на вложители, като цел ще бъде да се откри един стратегически вложител в промишлеността.

Критериите за установяване на основните паркове ще включват индикатори като демография, географско състояние и инфраструктура.

Отделно по проекта за възобновяване и резистентност са планувани 416,5 млн. лева за развиването на индустриалните паркове.

14 индустриални парка са се вписали до момента в регистъра, поддържан от Министерството на стопанската система и промишлеността.

“София-Божурище” несъмнено е най-развитият досега парк. В него към този момент има осъществени 37 капиталови плана на стойност над 543 млн. лева и 1800 новоразкрити работни места. Само през предходната година са направени шест първи копки в Божурище, а през 2022 година две компании са стартирали свои нови планове.

В концепцията за “София-Божурище”, приложена в регистъра, е посочено, че сега се водят договаряния с няколко компании в напреднал стадий и следва сключването на предварителни контракти. Изброени са и 18 съответни плана в друг стадий на осъществяване, които са на обща стойност 109 млн. лева Сред тях са логистични центрове, произвеждане на софтуерни решения и машини, на брашно, на съставни елементи за автомобилни газови системи, на автомобилни електронни модули, бактериални артикули, натурални хранителни добавки.

Към индустриалните паркове “Божурище” и “Бургас” - Фаза 2, сега има максимален инвеститорски интерес, споделиха за “24 часа” от Министерството на стопанската система и промишлеността. Вторият парк занапред ще се развива, като в него ще се построява инфраструктура. Той се ръководи от сдружението “Индустриален и логистичен парк-Бургас” АД, а Националната компания индустриални зони (НКИЗ) е акционер в него. Идеята е паркът да се развива в областта на промишлеността и логистиката с поддръжка за зараждащата зелена и кръгова стопанска система посредством осъществяване на енергийно ефикасни планове за чиста сила, зелен превоз и стопанска система, основана на знанието.

Паркът към този момент води договаряния в напреднал стадий с шест български и непознати компании в секторите произвеждане на строителни материали и арматурни заготовки, произвеждане на флумастери и маркери, шивашката и хранително-вкусовата индустрия.

В Бургас към този момент има един развъртян промишлен парк, който се намира в промишлена зона “Север”. Броят на вложителите в него е 31, а цената на плановете е над 73 млн. лева

Останалите паркове, които са благосъстоятелност на НКИЗ и са вписани в регистъра, са в развой на развиване и към този момент не се радват на огромен инвеститорски интерес.

Във Видин да вземем за пример към края на 2021 година има единствено 18 подписани контракта за наем на складови площи. Същото се отнася и за “Телиш Плевен”, “Карлово”, “Суворово - Варна Запад”.

Всички тези паркове съгласно новия закон се класифицират като вид А - общи и без специализация на индустриалните действия.

От държавните паркове само този в Симитли ще се развива като вид С - за високотехнологични действия. Той занапред ще се построява, като за идващите три години са планувани капиталови разноски в размер на 4,3 млн. лева

Община Перник също е записала собствен промишлен парк, който обаче ще се ръководи от концесионер. Тук фокусът ще е развиването на модерни чисти производства, логистика и търговия, гласи концепцията на парка. Неговата цел ще е да подтиква връщането на работния поток назад към Перник, вместо да се насочва най-вече към София, както е сега.

Потенциал за развиване има индустриалният парк в Шумен, който е публично-частно партньорство с общината. В регистъра е прибавен лист с 20 вложителя, които към този момент са осъществили плановете си в парка.

Община Свищов също ще развива собствен промишлен софтуерен парк.

В регистъра са вписани и три частни плана. Първият е промишлен парк “Балкан”, който се построява към терен в цех “Балкан” в Ловеч. Там скоро се чака началото на градежа на българския цех за електрически автомобили “Некст.е.Го”. Това ще е главният вложител в парка, благосъстоятелност на сдружението “Балкан” АД, и движеща мощ за развиването му посредством привличане на други компании от автомобилната промишленост.

Паркът беше сертифициран през април тази година, като към този момент се чака още един вложител в него. “Бул инвест груп 2009” ще построи фотоволтаичен парк с потенциал до 100 мегаватчаса. Плановете са това лято да се доставят фотоволтаични панели, а самият парк да е подготвен до юни 2023 година, с цел да зарежда останалите вложители, които се чака да дойдат. Само тези две вложения са на обща стойност над 250 млн. евро.

“Корект тест контрол” пък е притежател на индустриалния парк “ЛВЗ Русе”. Той ще бъде от вид С - високотехнологичен, а в основата на развиването му ще бъде възобновяване на производството на вагони в някогашния локомотивен и вагонен цех. Концепцията е да се създават вагони с технологии на най-съвременно равнище, както и основаване на индустриални мощности за преустрояване и рационализация на електрически и дизелови локомотиви. Електроенергията ще се създава от ВЕИ. Предвижда се и научноизследователска активност в партньорство с два университета в областта на нововъведенията в железопътния превоз.

Край Кремиковци в промишлената зона “Челопечене” пък ще изникне високотехнологичен промишлен парк “Хемус”. Той е регистриран от “Кей био индъстри България” предходната година. В концепцията е записано, че ще изградят мощности за произвеждане на зелена сила, която да се употребява от вложителите.

Прогнозните общи разноски за вложения в парка за идващите 3 години възлизат на над 23 млн. лева с капацитет да доближат до 50 млн. лева

“Кей био индъстри България” беше една от първите компании, която при започване на годината получи “Зелена карта за административно обслужване” от Столичната общинска организация за приватизация и вложения. Картата дава подпомагане за самостоятелно административно обслужване на вложители. Компанията счита да сертифицира плана си като предпочитан и по Закона за поощряване на вложенията.

От икономическото министерство дадоха отговор, че се водят договаряния с български и непознати компании за реализирането на капиталови планове в записаните паркове, които са свързани с превоз и логистика, произвеждане на козметика, произвеждане и пакетиране на подправки, произвеждане и пакетиране на чай и кафе, в региона на възобновимите енергийни източници, автомобилния бранш и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР