Предстои повишение на местните данъци и такси. За това предупреди

...
Предстои повишение на местните данъци и такси. За това предупреди
Коментари Харесай

Вдигат данъци и такси в Пазарджик

Предстои покачване на локалните налози и такси. За това предизвести кметът на Пазарджик Тодор Попов на постоянната сесия на Общинския съвет. Една от тематиките беше приемането на разпоредба за тези данъци. Проектът й може да се види на уеб страницата на общината, където беше качен месец преди гласуването му, написа " Марица ".

„ Правим една от първите стъпки към това да предложим на вашето внимание смяна на локалните налози и такси ", съобщи пред съветниците Попов. " Най-вероятно тази година ще го създадем най-малко още два пъти. С уточнение като цяло на концепцията. Защото би трябвало да създадем тази наша тактика във връзка с родителите на изявени деца и налозите за тях. И второ, тъй като ние би трябвало да помислим тази година за един по-цялостен разбор, с който ще желаеме да поправяме таксата за битови боклуци и най-вероятно имотния данък. А за колите да създадем малко по-издържана философия кого да таксуваме с повече и кого – с по-малко. Така ще имаме опция да влияем и върху чистотата на излъчванията в нашия град. Правим този анонс, с цел да няма недоразумения или пък изненади. С оглед на модерницирането на много от нашите обществени услуги ние би трябвало да ги обезпечаваме. Обезпечаването е с пари, различен метод не е фиктивен. А парите би трябвало да дойдат от всеки един от нас. В България всички желаеме да се вършат доста и положителни неща, обаче в случай че може да не плащаме, най-добре. Ама няма по какъв начин да стане “, сподели Попов.

Кметът изясни, че при дейностите с отпадъците сметката изобщо не излиза и напомни към този момент неведнъж декларираните си планове за поетапно увеличение на таксата, до момента в който се стигне до равнищата, задоволителни за застраховане на услугата. Той добави че до завършек на годината, най-вероятно през ноември, ще има работеща сепарираща и компостираща апаратура. В същия период се чака да завърши и огромна част от рекултивацията на остарялото бунище.

Тогава Попов има желание да показа идея за това по какъв начин ще се прави и обезпечава тази активност. Както и нова технология за отнасяне на боклуци, от която се чака да помогне за съкращаване до най-малко на количаствата им. 

„ Сметта с всяка година се усилва, и то сензитивно. Което е индикатор, че ние консумираме повече ", добави кметът. " Само община Пазарджик гони 80-90 хиляди тона годишно. Нас ни тревожи, че депото бързо ще се изпълни. Дори да създадем втора клетка, и тя бързо ще се изпълни, тъй като към този момент сме районно хранилище, а не общинско. Тази сепарираща апаратура ще ни разреши да понижим количествата с 20-30%. Но другите количества ще останат. Затова би трябвало да търсим решения за отнасяне, с които да понижим боклука, с цел да удължим живота на самото оборудване “.

После градоначалникът съобщи, че не може да се съгласи с наклонността за един прекрасен автомобил да се заплащат 100 лв. налог, а за един прекрасен апартамент – 50, като изясни, че няма логичност – по-голямата полезност е парцелът, а не автомобилът.

„ И всички би трябвало да разберем, че собствеността е право, а не обвързване. Тоест – колкото повече имаш, толкоз повече плащаш. Трябва да търсим и салдото въз основата на опциите на хората, несъмнено. Нашето нарастване в никакъв случай не е повече от 20-30 лв. в годишен проект, тъй като това е търпимо за всеки един жител. Като го разделиш на месеците – по 3-4 или 5 лв. на месец. Колкото е една кутия цигари. Никой не може да ме убеди, че това ще докара до някакъв заплашителен обществен проблем. Но пък ние не можем да поддържаме системата, без да я обезпечим финансово. Няма по какъв начин да стане “, заключи градоначалникът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР