Предстои първото есенно класиране за детските градини в края на

...
Предстои първото есенно класиране за детските градини в края на
Коментари Харесай

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Най-голям недостиг в детските градини има при яслената възраст

Предстои първото есенно класиране за детските градини в края на месец август, максимален е дефицитът тук-там в яслената възраст. Това сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов в съботния утринен блок на " Нова телевизия ". По думите му е мъчно да се даде отговор на въпроса какъв брой деца не могат да намерят място в детски градини в София.

„ Предстои първото есенно класиране в края на месец август. Ние не събираме да вземем за пример данни какъв брой от кандидатстващите деца са от частни детски градини. Знаем от сътрудниците от МОН, че има над 3000 хиляди деца, които посещават частни детски градини и ясли, като доста от тях аплайват и при нас. Най-голям е дефицитът в яслената възраст. Там са към 5 000 - 6 000 деца, които чакат място. Има прочут дефицит и в 1-ва градинска група. Надяваме се, че с тези към 3000 места, които ще бъдат пуснати на 29 август, една огромна част от тези деца да бъдат следва. Местата са за всички възрастови групи. Това е централният въпрос, който сме адресирали - ще построяваме нови ясли и яслени групи “, уточни той.

„ Законът планува децата да бъдат обхващани както в детски градини, по този начин и в учебно заведение. Условията в учебните заведения наподобяват тези в детските градини. Родителите избират детски градини, само че от години се работи за обезпечаване на кревати и всички битови условия, които да приравняват изискванията на двете места. Не всички места са в детски градини, само че това е законовата рамка и ние я съблюдаваме “, съобщи Чобанов.

По отношение на броя деца в групите и дали обезпечаването на тези спомагателни 3000 места ще усили броя на децата в група, Чобанов уточни: „ Стандартите са регламентирани от страната и ние се придържаме към тях. Родителите не трябва да се тормозят “.

„ Още преди пандемията посещаемостта в София не беше висока и се движеше в порядъка 17 - 18 деца. В момента посещаемостта е към 30%. Придържаме се прецизно към нормативите. Тези деца, които приемем, ще бъдат гледани при положителни условия. В последните години има ясна наклонност за понижаване на размера на групите. Сега се придържаме към рамката, която е задала страната и се прави всичко допустимо за възстановяване на изискванията. Директорите имат делегирани бюджети и имат карт-бланш да назначават личен състав, с цел да се обезпечи положителното развъждане на децата “, сподели още той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР