Представителството на ЕК в България даде технически брифинг по темата

...
Представителството на ЕК в България даде технически брифинг по темата
Коментари Харесай

Могат да ни върнат Плана за възстановяване по три причини

Представителството на Европейска комисия в България даде механически брифинг по тематиката какво следва във връзка с Плана за възобновяване и резистентност, който България внесе в Европейска комисия предходната седмица, по кое време най-рано може да бъде утвърден и ще получи ли страната ни предплатено заплащане.

Планът беше предаден и получен в петък. Става дума за хиляди страници и стотици файлове, и от двете страни имаме предпочитание да работим допустимо най-бързо, с цел да сме от изгода на българските жители, сподели Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия в България.

Европейска комисия има два месеца за оценка, като, в случай че има потребност, този период може да се удължи. След като Планът бъде утвърден, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да стартира, добави той.

" Европейска комисия приоритизира качеството пред скоростта. Тоест Планът би трябвало да е оптимално добър, с цел да бъде утвърден, и в тази връзка е и нашият интерес да работим оптимално бързо и качествено. Европейска комисия прави своята оценка по 11 съставния елемент, като всеки от тях получава оценка А,B или C. При последната оценка план не може да бъде утвърден ", изясни Кюланов, представен от Българска национална телевизия.

Важни елементи към Плана са така наречен основни цели и основни стадии, които задават съответно по какъв начин една страна ще извърши плановете и вложенията, заложени по Плана. Всеки от тези стадии и цели има дата, в която би трябвало да бъде реализиран.

На въпрос какво следва за Плана, в случай че се наложи възможна преправка, от Европейска комисия дадоха отговор, че на този стадий се работи добре с Европейска комисия.

Причините един проект да не бъде утвърден, са в случай че:

Държавата получи оценка C на един от 11-те съставния елемент.
Държавата не получи оценка A по 4 наложителни съставния елемент.
По останалите съставни елементи има повече оценки В, в сравнение с А.

На въпрос по какъв начин представителството ще работи по Плана след избора на ново държавно управление, Кюланов отговори: " Ние като институция работим с държавното управление, което стои от другата страна на масата. Сега, в процеса на оценка, управляващите имат опция да нанасят корекции, в случай че някоя от оценките не е A, и обсъждаме благоприятни условия по какъв начин може да се усъвършенства тази оценка.

Срокът за осъществяване на проектите е до края на 2026 година В 27 страни членки, може да си визиите, че ще има политически разтърсвания, посочи Кюланов в отговор на въпрос за политическата обстановка у нас поради неяснотата към съставянето на държавно управление. Като цяло общата картина на подадения План вероятно ще е близка до крайния, посочи Кюланов.

Има опция при отчасти изпълнение да се направи отчасти заплащане. След това страната членка има интервал от време, с цел да извърши останалите условия, с цел да се направи заплащането.

Относно предплатените заплащания по Плана обясниха, че това е техническа стъпка и се прави, в случай че Съветът е одобрил Плана до 31 декември 2021 година Първото заплащане ще бъде, когато се изпълнят първите основни стадии и цели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР