Представители на политиката, синдикалисти и работодатели все по-широко се обединяват

...
Представители на политиката, синдикалисти и работодатели все по-широко се обединяват
Коментари Харесай

Три от три срещу идеята за болничните

Представители на политиката, синдикалисти и работодатели все по-широко се сплотяват в позицията си против концепцията първият ден от болничните да не се заплаща на чиновниците. И въпреки надалеч не всички да са против тази концепция, все по-широко се чува гласът на съперниците на този ход, чиято цел другояче претендира да търси правдивост, поради множеството и скъпи за страната злоупотреби.

Синдикалистът

„ Тази концепция, че служащите ще спрат да си взимат болнични, тъй като няма да им се заплаща първият ден, по безумие е равна на концепцията да стартираме да удържаме по 20% от средствата от всички публични поръчки, с цел да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците “. Това сподели пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “ и член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

„ Някой се е схванал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, с цел да може някой да покаже какъв е мъж. Това е нещо, което е в положение да разтресе цялата страна и го направи. Цялата концепция е глупава… Логично би било болничният да се заплаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за краткотрайна неработоспособност “, добави.

Според него точенето на обществените системи в нашата страна за някои хора се е трансформирало в доста порядъчен бизнес: „ Има субекти, които се занимават единствено с това. Има регистрирани сдружения, в които са назначени нормално възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, с изключение на с това да регистрират болнични листа. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива сдружения “.

Работодателят

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), акцентира, че не е удачно предлагането да се прокарва сред първо и второ гласоподаване на бюджета за 2020 година.

„ Става дума за доста малко време. А това, което на нас в БСК ни липсва, е един изчерпателен и цялостен разбор на обстановката “, разясни Бранков.

По думите му е значимо да се обясни кои са издателите на болничните и кои са ползвателите: „ Нашите персонални лекари издават единствено 20% от болничните листа. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, обвързван със положението и отрицателните трендове в опазването на здравето. Моето съмнение е, че една немалка част от издадените и употребени дни са в държавния бранш “.

За Бранков казусът е сериозен, тъй като числата демонстрират отрицателни трендове и би трябвало да се намерят експертни решения.

Политикът

Бившият обществен министър Ивайло Калфин уточни, че без никаква процедура са измислени дейности, които нямат никакъв на практика смисъл, като се изключи че санкционира доста хора.

„ Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите… Очевидно има проблем, само че той би трябвало да се реши със съответния метод. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък стартират едни смешни изключения, които го вършат още по-объркано “, безапелационен бе той.

Според Калфин всичко е безусловно безсмислено деяние от позиция на обществени или здравни политики, „ деяние, което е за почесване на егото на един от съдружните сътрудници “.

„ Ако има проблем с подправените болнични, то той би трябвало да се реши, без значение къде ще преместим заплащането. Основното за болничните листа е обвързвано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, до момента в който не влезе транспарантна здравна система – с електронно опазване на здравето, изписване на фактури и болнични листа, няма по какъв начин да има добър надзор. Някой би трябвало да подреди здравната система “, безапелационен е Калфин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР