От средата на 2023 г. децата от детска градина Дъга“

...
От средата на 2023 г. децата от детска градина Дъга“
Коментари Харесай

Творчески ателиета разширяват кръгозора на децата в котленската детска градина „Дъга“

От средата на 2023 година децата от детска градина „ Дъга “ в град Котел уголемяват креативният си мироглед посредством три разнообразни интеркултурни ателиета. Те са по план „ Аз трансформирам света “, финансиран от Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. В тях децата развиват изобретателността си и провокират своята фикция посредством творчество. „ Музика в етноритми “, „ Багри от предишното и в този момент “ и „ На площада “ са наименованията на ателиетата, които дават знания, свързани с културните обичаи на другите етноси, населяващи община Котел. В тях децата благодарение на своите родители и преподаватели се учат по какъв начин да вършат обредни хлябове, бижута, животинки от памук, престилки и други.

„ В нашите ателиета децата се трансформират в откриватели с помощта на средствата на изкуството. Те се срещат с другите етнически култури като опитват с изработването на предмети от техния обичай. Влизат в функции и пресъздават разнообразни празници. Освен че се забавляват, те показват наученото пред обществеността на Котел и получават заслужени овации за положения си труд “, уточни шефът на детска градина „ Дъга “ – Ваня Ненчева. Тя сподели още, че последната изява на малчуганите е била предходната седмица, а в нея са взели участие деца от български, турски и ромски генезис. Те са пресъздали ритуали, свързани с празника „ Гергьовден “ пред жителите на Котел, който се празнува и в трите общности.

Проектът „ Аз трансформирам света “ цели внедряване и създаване на ново просветително направление по интеркултурно обучение в програмната система на детската градина.След приключването му, дейностите по него ще се трансформират в спомагателни форми на педагогическо взаимоотношение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР