Представители на Министерството на икономиката, КНСБ и КТ "Подкрепа" са

...
Представители на Министерството на икономиката, КНСБ и КТ "Подкрепа" са
Коментари Харесай

Синдикатите настояват за запазване на списъка на дружествата от т.нар. „забранителен списък“ в Закона за приватизация

Представители на Министерството на стопанската система, КНСБ и КТ "Подкрепа " са разискали проектозакона за обществените предприятия по искане на синдикатите, оповестиха от Министерството на стопанската система.

На срещата, водена от заместник-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, е бил разискван признатият от Министерски съвет план на Закон за обществените предприятия, който ще бъде препоръчан за разглеждане и приемане от Народното събрание.

Този нормативен документ е създаден в осъществяване на утвърждения през август предходната година План за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. Сред тях е и възстановяване на ръководството на държавните предприятия посредством преразглеждане и привеждане на националното законодателство в сходство с насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за корпоративното ръководство на държавните предприятия.

На срещата са били разисквани поставените от синдикатите тематики по законопроекта, като са се обединили към няколко решения. На първо място е реализирано единодушие, когато законопроектът постъпи за разглеждане в комисиите на Народното събрание, да бъде отправена молба за условие на мнение от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Постигнат е бил консенсус за поддържане на насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които са свързани с корпоративното ръководство в държавните предприятия и са в полза на ръководството на държавния бранш в България.

Съгласие е реализирано и по въпроса за сдруженията от така наречен "забранителен лист " в Закона за приватизация и следприватизационен надзор. На срещата е контрактувано, че по безапелационен и правилен метод би трябвало да бъде доказано, че те няма да бъдат приватизирани, в това число и това, че ще се резервира "забранителния лист ".

Освен това е декларирано, че в режим на гласност материалите, произлизащи от рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, ще бъдат предоставени на синдикатите.

Министерството на стопанската система поддържа заключенията от срещата, защото те съответстват напълно с общата концепция и визия на законопроекта. Експертите от ведомството ще останат в непрекъснат разговор със заинтригуваните страни, удостоверяват от министерството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР