Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са влезли

...
Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са влезли
Коментари Харесай

КЗК влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация

Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са влезнали в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Миналата седмица той беше запечатан откакто антимонополният орган не откри никого от асоциацията на адреса.

Комисията ревизира за възможни нарушавания при цените на горивата. Проверката се прави на фона на законови промени, внесени от държавното управление в Народното събрание, с които се основава Държавна петролна компания. Една от задачите й е да сътвори верига от държавни бензиностанциии, които ще работят с минимална надценка. В претекстовете за нуждата от държавната компания се показват огромните разлики в цената, на която горивото излиза от данъчните хранилища, и цената, на която се продава на бензиностанция. Според финансовия министър Владислав Горанов марж от 50 стотинки е прекомерно висок.

Изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев разяснява пред БНР, че членовете на асоциацията не се тормозят от инспекцията на антимонополната комисия. „ Проверка, която ние посрещаме обикновено, с схващане. Тя се случва почти на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този миг. Такива ще са и този път. Ние нямаме терзания от обвиняванията в картели, корист с монополно състояние, тъй че оказваме цялостно подпомагане “, сподели Делчев.

Миналата седмица от Комисия за защита на конкуренцията оповестиха, че акцията е част от следствие за неприемливи практики при установяване цените на всеобщите автомобилни горива по веригата производство/внос – предпазване – търговия на едро – търговия на дребно, както на обособените хоризонтални равнища, по този начин и по вертикала, от страна на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, „ Лукойл България “ ЕООД, „ Сакса “ ООД, „ Инса Ойл “ ЕООД, „ Ромпетрол България “ ЕАД, „ Еко България “ ЕАД, „ Шел България “ ЕАД, „ ОМВ България “ ООД, „ НИС Петрол “ ЕООД, „ Петрол “ АД, „ Трейднет Варна “ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Сегашното следствие е следващото, в което Комисия за защита на конкуренцията се пробва да откри доказателства, че най-големите в сектора се договарят да поддържат високи цени на бензина и дизела и да си подсигуряват огромни облаги.  Досега комисията е правила три секторни разбора и непроменяемо стигаше до извода, че картел няма. Този път регулаторът на конкуренцията бе незабавен от прокуратурата, която настоя да се изясни защо при сриващи се котировки на петрола на международните пазари у нас поевтиняването на горивата е незадоволително и става с огромно забавяне. 

По повод казаното по-рано през днешния ден от президента Румен Раде, че страната не се оправя в битката с картелите на горива, Андрей Делчев съобщи, че няма да разяснява политически изявления.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР