Представи си, драги читателю, че си средностатистически западноевропейски гражданин със

...
Представи си, драги читателю, че си средностатистически западноевропейски гражданин със
Коментари Харесай

Новото лого: Протестът - от ада, рай прави

Представи си, драги читателю, че си средностатистически западноевропейски жител със своите права и отговорности, наслади и тегоби. И теб карантината те е натиснала – объркала ти е проектите, издигнати за десетилетие.

Понамалили са ти заплатата поради спадналите поръчки във компанията, децата са останали у дома да се образоват отдалечено, планувал си отмора на екзотично място, само че до такава степен към този момент няма полети, и ред такива неблагополучия. Иска ти се да разпуснеш, въпреки и за малко, пренебрегвайки правила, публични правила и обществени табута.

Тогава заповядай в България – ей я къде е, има-няма 1000-1500 километра. Качваш се на караваната и си към този момент на границата. Но, с цел да си прекараш чудно би трябвало да усвоиш едно-две нещица.

Първото е думата ПРОТЕСТ (PROTEST). Този туристически сезон това слово у нас е вълшебно, това „ сезам, отвори се ”, „ абракадабра ” и други сходни са останали в предишното. Актуалното е ПРОТЕСТ – от пъкъла, парадайс прави.

Второто е да си купиш още на КПП-то българско знаме, само че от китайските. Нищо че много се отличава от формалната българска символика, само че с него ще си част от масата. Не, че тя знае тъкмо какви са знаците на българската страна – това желае четене, а професионалният протестиращ е завършил с четенето още в учебно заведение. Понастоящем се свежда до четене на етикети в магазините и хейтърски постове.

И по този начин, към този момент си в столицата. Красив, античен град, пресечна точка на доста култури и етноси през вековете. Решаваш да починеш, да заредиш батериите, както се споделя. Спираш колата където ти е комфортно, опваш палатката, сядаш на шезлонга и си подготвен! Разполагаш с богат избор на къмпинги – Президентство, Орлов мост, Университет.

Няма да се мориш с резервации, хотели и други туристическо-бюрократични уловки. Ако, дублирам АКО, пристигна при теб служител на реда или длъжностно лице с някакъв въпрос – внезапно изстрелваш вълшебната дума ПРОТЕСТ и никой повече няма да те закача. Даже и патрулка за защита ще ти обезпечат.

Възможно е в идващите часове към теб да изникнат и други почиващи с каравани, кемпери и палатки – таман ще стане по-весело за вечерния ваучър. И тук идва към този момент третото изискване – да пиеш бира. Колкото повече, толкоз по-добре. А, пък и амбалажа ще ти е нужен за нощните занимания.
И, по този начин стъмнява се, към този момент сте се опознали с близките, бирата се сменя с нещо по-твърдо, наоколо има и озвучаване с нелоша музика. Време е да олабиш малко нервата, дет`се вика. Хвърляш по служителите на реда празна бутилка – не мърдат. Кофти цели са те, най-малко да се накланяха наляво-надясно.
 
Някой ти подава пиратка, която с удивителна акуратност хвърляш върху патрулката – право в десетката. Полицаите те поглеждат неприятно и толкова! Къде си сънувал ти да посегнеш на орган на властта в родината си. Не че не си мечтал – само че си знаеш какво те чака. А, пък тук в тази балканска държавица, дори президентът ще те похвали, че проявяваш гражданска позиция и евросолидарност.

На другата заран, с цел да оправиш махмурлука може да врътнеш два шамара на жандармерист – той ще ти благодари, въпреки и през зъби. Зер, можеше с паве да го шибнеш, но ти си човеколюбец, израснал оттатък река Сава. И на това си удовлетворен. По някое време може да дойдат повечко служители на реда и да натоварят имуществото ти на камион като доста внимават да не счупят нещо, изключително сервиза за чай от майсенски порцелан, спомен от баба ти. Ти не им се сърди – като почистят, ще ти върнат посудата да си я подредиш още веднъж. Ако малко се позабавят, паролата е: Ще се запаля пред районното. Няма метод, бързо ще ги върнат даже нещо, дето не е било твое.

Ако се позадържиш още ден в къмпинга при теб ще дойдат адвокати - умни и красиви, които за проявено от твоя страна неизменност ще ти предложат и българско поданство, и министерски пост. Не отхвърляй, както към този момент си видял, тук освен алкохола е на ниска цена.
Ако ли пък продължиш пътя си към Черноморието, можеш да се отбиеш във варненския къмпинг „ Общината ”. Лошото е, че тук почиващите са малко и непостоянни. Но, таман малко ще поотпочинат децата и дамата, а и плажа е наоколо. Иначе, схемата е същата – вълшебната дума и получаваш държавна протекция. Пък и минимум две-три малките екрани ще те интервюират, даже да няма какво да им кажеш.

А, като се прибереш вкъщи и като разкажеш на сънародниците си по какъв начин си изкарал, считай че миналогодишния роман на братовчед ти за сафарито в Африка или описанието на сътрудника ти за екскурзията в Амазонската джунгла ще им се видят като кротка отмора в планинска хижа.
Мераклии за културно-исторически туризъм може и да няма отсега нататък, само че пък не е огромен дерт - ще го компенсираме с другоземен. Новото туристическо лого - Елате в България -рай за протестиращия екскурзиант! сигурно ще е същинска атракция на идните тържища.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР