Представете си тежка маса от масивно дърво с изпъната снежно-бяла

...
Представете си тежка маса от масивно дърво с изпъната снежно-бяла
Коментари Харесай

Отличителни черти на старата градска кухня

Представете си тежка маса от солидно дърво с изпъната снежно-бяла завивка върху нея, която тежко пада надолу - с красиви бродерии. Колосани салфетки до фини порцеланови съдове, кристални чаши и сребърни принадлежности, подредени по всички правила на етикета. Ваза с цветя... Чакат се драги посетители.

Красиви принадлежности, елегантна класификация, изискани блюда с пресни артикули, най-вече родно произвеждане.

За остарялата градска кухня са присъщи свежи салати, салати със сирене, вкусни супи със застройка и невероятни ястия със запръжка.

Класическа светла запръжка се подготвя от препечено брашно, добавено в краве масло, което не е препържено.

Варена застройка се прави, като към разрушено с кисело мляко и брашно сурово яйце се прибавя част от бульона на ястието и по-късно при непрестанно бъркане се изсипва към ястието.

Класическа салата от остарялата градска кухня е шопската салата, която до през днешния ден е обичана. Няма да прибавяме рецепта, всички я знаят, единствено ще изброим вкусните артикули за нашенската салата - домати, печени чушки, краставици, лук и сирене.

Нека ви предложим и една остаряла рецепта от нашите баби, която може да не е толкоз позната като шопската салата. Това е салата с парен чесън.

Няколко глави чесън се почистват и скилидките се режат по дължина. Попарват се с вряла вода и престояват по този начин известно време, до момента в който омекне чесънът. След това се отцеждат и се заливат с оцет, без да плуват в него, прибавя се олио и сол на усет. Чудесно мезе за домашна ракия, било то споделена с посетители или за фамилните вечери.

Друга забавна и вкусна, приготвяна и през днешния ден салата от остарялата кухня е зелева салата с моркови.

Нарязва се зелето на тънки ленти, морковът се стърже на едро ренде и всичко се смесва, като се намачка със сол на усет. Следват оцет и олио и стръкче магданоз за декорация.

Любима вкусотийка е салатата с прясна краставица и кисело мляко.

Нарязва се на кубчета хубавицата, към киселото мляко се прибавя сол, копър, олио и всичко се смесва. Много вкусен изсъхнал таратор.

От ястията от остарялата градска кухня (разгледай галерията) ще споменалюбимите:

- зрял фасул в гърне;

- картофи яхния;

- кюфтета по градинарски.

Характерно е, че брашното за задръжки и застройка се препича, по този начин влагата се извлича и то пуска невероятния си мирис, след което добавено в чорба или друго ядене го прави неповторимо.

Богата е остарялата градска кухня на забавни и вкусни ястия, приготвени с обич и с усет към детайлите на трапезата.

Вижте още оферти за: ретро сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР