Представете си една страна, която отхвърля най-големите догми на глобализацията

...
Представете си една страна, която отхвърля най-големите догми на глобализацията
Коментари Харесай

Япония - възможност за остров в морето на глобализацията

Представете си една страна, която отхвърля най-големите канони на глобализацията и все пак съумява да се изкачи до печелившата тройка на международната стопанска система! Тази страна съществува: добре пристигнали в Япония.

До 2050 година японският архипелаг ще загуби 30 милиона поданици и 40% от популацията му ще бъде пенсионирано. С такава диагноза всяка страна от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/ би приела лекуването на демократичния доктор: отваряне на пазара за имигрантите и дамите, възстановяване на почасовата продуктивност на труда и така нататък Но Япония се съпротивлява, написа френският ежедневник " Фигаро ". Нека да надникнем в детайлите:

- Имиграцията, която би могла да компенсира несъответствието на възрастовата пирамида, е нулева или съвсем нулева и даже голямата потребност от възобновяване след цунами не е задоволителна, с цел да се отворят клапаните. Малцина са " гостуващите служащи ", които се одобряват на строителните площадки, само че единствено името им е " гостуващи ". Тяхната работа е несигурна, обусловена във времето, те не могат да поканят фамилиите си и могат да бъдат върнати в страните си когато и да е.

- Отварянето на пазара на труда за дамите не дава никакви признаци на оживление, без значение от прогнозите, които идват от Японския институт за проучване на стопанската система (RIETI): 3 милиона дами в допълнение на пазара на труда биха произвели годишен растеж от 2% за страната! Засега единствената запаметяваща се цифра в тази област е равнището на дамите в ръководството на бизнеса, което не надвишава 3,5%.

- И най-после, почасовата продуктивност продължава да е в застой от години. Макар да е правилно, че японците работят доста (два пъти повече, в сравнение с във Франция), тяхната продуктивност остава много под междинната за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

За да разберем тази обстановка, би трябвало да погледнем нещата откъм душeвност, просвета и обичаи. Отварянето на архипелага за имигрантите за японеца би означавало да бъдат сложени под въпрос салдото и хармонията, нужни на страната, с риск от загуба на традициите. Отварянето на пазара на труда за дамите би сложило под въпрос самия смисъл на думите брачен партньор и брачна половинка. На японски " брачен партньор " е " shujin ", безусловно " основен човек ". " Жена " се споделя " Kanaï ", безусловно: " в къщата ". Ако не всичко е казано, то всичко е написано... В последна сметка подобряването на почасовата продуктивност ще се реализира посредством овластяването на чиновниците, което е в прорез с културата на водача на компанията и с преимуществото, което групата има пред индивида. Накратко, японците избират да мислят, че роботите сигурно ще подсигуряват бъдещето им, в сравнение с каквато и да е разновидност, която би заплашила тяхната идентичност.

Тази опозиция против указите на глобализацията към момента не е наказала архипелага. Страната остава третата по величина стопанска система в света, което е знамение от позиция на демократичната докса. Някои, несъмнено, биха възразили, че в общество на труда, където щастието няма място, цената, която се заплаща е самият човек. Но това разбиране остава извънредно субективно и би било рисково да се преглежда щастието на другите през призмата на полезности, които не са техни.

Изправени сме пред два кохерентни и изцяло разнообразни модели. От една страна, демократичното предложение се състои в това индивидът да се еманципира чрез работата си в една разнообразна общественост и във време, което постоянно се движи по-бързо. От друга страна, японското предложение е това на еднаквост, която дава възприятие на горделивост от принадлежност към групата и еднородност в една дълготрайна просвета.

Това, че Япония ще загуби тази борба, ще бъде за поклонниците на демократичната докса доказателство, че глобализацията съставлява по добър метод смисъла на историята. Фактът, че Япония съумява да устои, ще остане за поддръжниците на идентичността на народите доказателство за " опцията за остров ", както ще каже Уелбек.

И до момента в който чакаме изхода от тази борба на биткитe, Япония фактически се трансформира в първата лаборатория на глобализацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР