Представете си, че получавате тест с 20 прости математически задачи.

...
Представете си, че получавате тест с 20 прости математически задачи.
Коментари Харесай

Защо лукавството и мошеничеството са част от човешката природа

Представете си, че получавате тест с 20 елементарни математически задания. Имате 5 минути, с цел да решите колкото можете повече. Колкото по-добре се справите, толкоз повече ще ви платят. Когато времето изтече, вие сте инструктирани да пуснете листа в шредер за заличаване на документи. Но бланките не се унищожават в реалност.

Вместо това учените от университета „ Дюк ” които организират този опит, резервират теста. Така че по-късно, когато съобщавате по какъв начин сте се справили, могат да ревизират дали лъжете.

И в случай че сте като множеството хора, най-вероятно евентуално сте послъгали най-малко малко.

Това е по този начин, тъй като „ лукавството и нечестността са част от това, което ни прави индивиди ”, както гласи заглавието на публикацията на National Geographic, от която научаваме за горния опит.

Авторът Юдхиджит Бхатачарджи изследва логиката на психиката, невронауките и изкуството на измамата в книгата си Why We Lie: The Science Behind Our Deceptive Ways.
Изследователите считат, че съвсем незабавно откакто хората проговорят, стартират да изкривяват истината.

„ Способността да се манипулират другите, без да се употребява физическа мощ, евентуално е дала преимущество в конкуренцията за запаси и сътрудници, по този начин както са еволюирали лъжливите тактики в животинското царство, да вземем за пример маскировката ”, написа Бхатачарджи.

В наши дни има евентуално четири съществени аргументи да лъжем. Правим го, с цел да се изтъкнем или да се защитим. Правим го, с цел да влияем върху другите, с цел да бъдем по-мили или по-жестоки. А има и обстановки, които са необясними, даже и за нас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР