Председателят на швейцарския банков лидер - "Ю Би Ес груп"

...
Председателят на швейцарския банков лидер - "Ю Би Ес груп"
Коментари Харесай

Плъзна мълва за сливане на Ю Би Ес и Креди Сюис

Председателят на швейцарския банков водач - "Ю Би Ес груп " - Аксел Вебер - проучвал до каква степен осъществимо би било мега-обединение с националния съперник "Креди Сюис груп ". Това е част от регулярните "проигравания " на бъдещите стратегически разновидности на институцията, настояват добре осведомени източници. "Ю Би Ес " - най-големият управител на персонални положения в света - обсъждал опцията с консултанти и към момента не я е отнесъл на равнище директорски съвет, допълват поискалите анонимност лица. Те показват, че оценката е част от рутинните вътрешни планови процедури и сега не се водят официални полемики сред двете банки.

Мълвата за възможна договорка плъзна на 14 септември когато швейцарският финансов блог Inside Paradeplatz написа, че Вебер и ръководителят на "Креди Сюис " - Урс Ронер - биха постигнали единодушие за обединяване още през 2021-а. Засега няма формален коментар по тези спекулации.

Дебатът за консолидация на европейските банки се нажежи с експлоадирането на пандемията от COVID-19, трансформирала се в следващото предизвикателство след негативните лихвени проценти, стопяващи от години банковите облаги. Испанските "Каиха банк " и "Банкиа " оповестиха на 3 септември, че разискват опцията да се обединят и да основат най-големия испански заемодател. В швейцарския случай нещата са доста по-сложни, макар че евентуална договорка ще разреши да се отстраняват припокриващите се действия на двете страни, показва анализаторът на "Фонтобел " - Андреас Вендити. Той изяснява, че "регулациите ще са най-голямото затруднение ", тъй като условията на контролните органи са толкоз по-стриктни колкото е по-голяма следената институция.

Вебер е измежду банковите водачи, които упорстват за консолидация на европейските кредитори, с цел да могат те да се конкурират по-успешно с американските противници. Агенция "Блумбърг " заяви преди две години, че "Ю Би Ес " и "Креди Сюис " правят оценка опцията да обединят активността на екипите, които обработват покупко-продажбите, с цел да понижат разноските. Тези диалози продължавали, настояват осведомени с въпроса лица. Миналата година пък "Ю Би Ес " огледа за малко и концепцията за обединение с "Дойче банк ", откакто обединителните договаряния на немския банков отличник с "Комерцбанк " се провалиха.

Евентуалното изцяло обединяване на двете най-големи швейцарски банкови групи би се натъкнало на съществени регулаторни трудности, както и на условия за спомагателен капитал и ликвидност, които биха заличили евентуалните икономии на разноски. Главният изпълнителен шеф на "Ю Би Ес " - Серджо Ермоти - от дълго време се оплаква, че наредбите за "прекалено огромните, с цел да банкрутират " кредитори в Швейцария основават спънки за най-едрите банки на страната.

Алпийската страна вкара първите сходни правила през 2012-а откакто държавното управление се включи в спасяването на "Ю Би Ес " от ударите на финансовата рецесия от 2008-а. По това време Федералната банкова комисия отхвърли концепцията за обединение на "Ю Би Ес " и "Креди Сюис ". Просто тъй като комбинацията на двете кредитни институции би работила против напъните на контролните органи да лимитират риска и следствията от банков банкрут върху националната стопанска система и би провокирало опасения за нелоялна конкуренция поради преобладаващите позиции на банките на локалния пазар. Да не приказваме, че "Ю Би Ес " е най-големият управител на персонални положения в света, а "Креди сюис " е в челната десетка. И вероятно обединяване би предиздвикало някои клиенти да трансферират активите си в друга институция, с цел да диверсифицират риска.

В региона на капиталовите банкови услуги комбинацията на двете банки би имало смисъл, тъй като "Ю Би Ес " подчертава върху търговията на акции, до момента в който "Креди Сюис " е обичайно по-силно в покупко-продажбите с бумаги с закрепен приход и с задължения. Въпреки това огромни капиталови банкови интервенции биха засилили вниманието на швейцарските регулатори. Което предизвика мненията на някои анализатори, че е по-вероятно дребни играчи да бъдат погълнати от едри европейски кредитори в сравнение с "бракосъчетанието " на банкови колоси.

И "Ю Би Ес " и "Креди Сюис " редуцираха комерсиалните си интервенции след финансовата рецесия от 2008-а и акцентираха на ръководството на персонални положения. И въпреки че този метод намали съмненията на приходите, растящата конкуренция за богати клиенти и негативните лихвени проценти се отразиха отрицателно на цените на банковите акции. Книжата на "Ю Би Ес " изгубиха 43% от пазарната си оценка през последните пет години, а на "Креди Сюис " - съвсем 58 %.

"Ю Би Ес " към момента не е завършила и с смяната на банковото управление. Това ще се случи през ноември, когато Ермоти би трябвало да съобщи ръководството на някогашния началник на "Ай Ен Джи груп " - Ралф Хамърс. "Креди Сюис " свърши тази работа преди няколко месеца като размени основния си изпълнителен шеф Тиджан Тиам с Томас Готстейн. Мандатът на Ронер, който е в банковия ръб от 2009-а, а от 2011-а е негов ръководител, завършва през април 2021-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР