Председателят на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан подчерта ключовата

...
Председателят на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан подчерта ключовата
Коментари Харесай

Credit Suisse едвам избегна тежка финансова криза според председателя на централната банка на Швейцария

Председателят на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан акцентира основната роля на интервенциите на централната банка по време на рецесията с Credit Suisse, като съобщи, че те са съдействали за предотвратяването на световна финансова рецесия.

SNB даде забележителен финансов избавителен пояс на закъсалата институция, реагирайки на сериозната загуба на доверие измежду акционерите и вложителите, довела до обилни тегления на средства от клиенти. Като част от тези старания SNB вля 168 милиарда швейцарски франка (равностойни на $185 милиарда) в незабавна ликвидност.

Тази намеса даде опция на централната банка, работеща взаимно с регулаторния орган FINMA и швейцарските управляващи, да улесни незабавното придобиване на Credit Suisse от локалния съперник UBS през март на доста по-ниска цена от единствено 3 милиарда швейцарски франка. Джордан акцентира смисъла на готовността и потенциала на SNB да обезпечи ликвидност, като акцентира на основната ѝ роля за превъзмогване на острата рецесия в Credit Suisse и надлежно за попречване на финансова злополука с далечни стопански последствия както за Швейцария, по този начин и за международната стопанска система.

През август UBS разгласи приключването на отбраната на Credit Suisse от страна на държавното управление и централната банка след приключването на поглъщането, в това число прекратяването на заема за незабавна ликвидна помощ плюс (ELA+) в размер на 50 милиарда швейцарски франка, получен от SNB.

Джордан посочи, че без заема ELA+, който не се придържа към нормалните протоколи за сигурност на SNB, Credit Suisse била изправена пред риска да не може да извърши финансовите си задължения, което щеше заплаши систематичната непоклатимост.

Макар да акцентира сериозната значимост на дейностите им, Джордан призна нуждата от приемане на скъпа информация по отношение на регулациите на ликвидността и укрепването на защитните механизми против по-бързото и по-голямо приключване на потребителски депозити.

Независимо от това швейцарското държавно управление, SNB и FINMA се сблъскаха с инспекции и правни провокации по отношение на ръководството на насилственото придобиване, изключително що се отнася до неналичието на принос от страна на акционерите и отписването на облигации на Credit Suisse от спомагателния капитал от първи ред (AT1) на стойност $17 милиарда, които на процедура бяха обезсилени, до момента в който акционерите на елементарните акции получиха парични преводи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР