Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз (БФС) Виктор

...
Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз (БФС) Виктор
Коментари Харесай

Шефът на съдиите коментира световното в Катар

Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз (БФС) Виктор Кашай приказва по някои съдийски въпроси, зародили по време на Световното състезание в Катар. Пред уеб страницата www.magyarhirlap.hu в Унгария Кашай се спря на въвеждането и потреблението на системата за видеоповторения в интерес на арбитрите (ВАР), както и за влизането на жени-съдии в мъжкия футбол. Стефани Фрапар от Франция се трансформира в първата дама, управлявала мач на Световно състезание за мъже. Интервюто е направено преди финала на Мондиал 2022 в Катар, в който Аржентина завоюва против Аржентина след осъществяване на дузпи.

Според него, въвеждането на ВАР в действителност е еднакво на гражданска война във футбола и съдийството. Също по този начин той счита, че жените-съдии, които влязоха във футбола в този момент " първо би трябвало да свикнат с публиката, а може би и с играчите, само че те заслужават доверие, защото старанието, геният и положителната преценка са общовалидни критерии ". Също по този начин той приказва и за натиска върху реферите, както и за личностните характерности на арбитрите.

Дни наред беше тематика дали Кристиано Роналдо е забъркан в удара на Бруно Фернандеш, който се озова в уругвайската врата. В последна сметка дебатът беше решен от датчик в топката, който реши проблема. И той е толкоз сензитивен, че може да покаже и най-малката смяна на посоката. На ръба ли сме на друга революционна смяна в ръководството на игрите, е първият въпрос към Кашай.

" Би било пресилено да се назова това революционна иновация. Въвеждането на ВАР беше същинска гражданска война във футбола и съдийството. В съпоставяне с това, без значение дали ще създадем още някои настройки, към този момент не наподобява извънредно. Подобно на светът, който ни заобикаля, и футболът непрестанно се трансформира. Техническият напредък явно носи непрекъснати нововъведения, само че и преди е имало исторически промени в разпоредбите. Само си спомнете по какъв начин са одобрявани въвеждането на промените,  използването на жълти и червени картони или премахването на домакинската топка при започване на 90-те години ", изяснява унгарският топ-арбитър.

" Разбира се, тогава кой би си помислил, че GPS-радарите ще се употребяват за анализиране на играчите от аварийна пейка по време на мачове или че телевизионните фенове могат да следят събитията от дрон-камера? Днес не можем да знаем какъв ще бъде футболът и съдийството през, да речем, 2050-а година ".

В тази посока на размишление идващият въпрос беше дали съдиите няма да изчезнат, защото при тях потреблението на технологии е най-отчетливо и очевидно.

" А дали това не може да се каже и за треньорите, които също се възползват в техниката? Аз персонално нямам доверие в това. Да, евентуално ролята на статистиците и анализаторите при някои решения ще продължи да пораства, тъй като въз основа на техните калкулации може да бъде по-лесно да се реши да вземем за пример кой да бъде сменен, по кое време или къде може да се нападна съперника. Но за мене това са изолирани обстановки, защото треньорът има огромна роля в живота на тима. Същото се отнася и за рефера. Съдийството не е единствено дали топката е във вратата или не е влезнала. Човешкият фактор, лидерският темперамент не могат да бъдат сменени от никаква система или технология ".

На Световното състезание феновете станаха очевидци на още една оригиналност, коато е плюс във връзка с битката за равенството на половете – появиха се жените-съдии. Кашай е демократичен в тази посока и не го приема за необичайно.

" Да, женското съдийство към момента не е изцяло признато на всички места. Но в случай че една жена може да бъде водач на рейс или министър-председател, за какво да не може да бъде арбитър? Едно време и тези функции изглеждаха странни, само че след това станаха естествени. Никой не се ражда арбитър, разпоредбите се научават. Усърдието, геният и положителната преценка не зависят от пола, а най-вече има разлики във физическата област. Ако една-жена рефер физически и професионално предлага същото равнище като сътрудниците си мъже, тогава тя ще получи късмет в мачовете! Мисля, че най-голямата спънка са предразсъдъците ".

" 150-годишната история на футбола в действителност е доминирана от мъжете. Представата за мача е по какъв начин 22-ма решителни мъже се състезават на терена. И в този момент те би трябвало да бъдат отворени към опцията жена да управлява техния мач. Но в случай че колежките получат опция да се потвърдят и го създадат, за какво пък не? "

Въпреки това, шефът на българските съдии е на мнение, че и на мъжете-съдии не им е елементарно, тъй като душевен натискът е огромен. Особено в някои шампионати, изключително в някои специфични мачове.

" В нашата специалност няма психолози или психологични терапевти, които да оказват помощ. Всеки, който не може да се оправи с натиска, който е подложен върху него по време и след мача, изключително в обществените медии, ще се провали. Можем да кажем също, че за жалост това е естественият асортимент в съдийството ", разсъждава опитният маджарин. " Играчите търсят малки врати, постоянно прекрачват границите, тъй като са подготвени да надхитрят освен съперника, само че и съдията. Реферът би трябвало да разпознава дребните трикове, актьорската игра и от време на време грубостта, която е преднавмерена. Добрият арбитър не желае да бъде център на внимание. Великият рефер знае по кое време да излезе от светлината на прожекторите и да стане забележим ".


















17:00 18/12






























--> -->
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР