Председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков винаги попада във фокуса

...
Председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков винаги попада във фокуса
Коментари Харесай

Стоичков бил и майката, и бащата на съдиите у нас

Председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков постоянно попада във фокуса на вниманието след гафове на неговите подопечни в мачовете от efbet Лига. Този кръг реферски неточности белязаха мачовете ЦСКА - Царско село и Лудогорец - Левски. Стоичков разяснява пред сътрудниците от GONG последните горещи тематики - съдийските неточности от последния кръг, оставката, която му желаят съвсем всички клубове, повода да не бъдат обявявани наказванията на реферите, обстановката с ковид измежду арбитрите.

" Всеки кръг има тъжби против съдиите - постоянно неоснователни, само че от време на време и с съображение, както този уикенд. Имах среща с Михаил Касабов, само че това не е казус, тъй като всеки вторник с президента на БФС обсъждаме съдийството през миналия кръг. И с Емил Костадинов се видяхме. Нормално е те като ръководители да търсят повода за съдийските неточности. Приемам рецензиите, когато има очевадни неточности.

Не очаквайте да обявим санкции, ние сме част от конвенцията на УЕФА и съгласно нея нямаме право да наказваме съдии. Да сте чули някой арбитър в Европа да е осъден поради ниска оценка? А там също има неточности съвсем във всеки кръг.

В Разград асистентът Димитър Стоилов сгреши като подвигна засада, защото футболистът на Левски беше зад централната линия. Това е съдия, който няма никаква неточност в последните 2 година Но ето, че в този момент я направи. И съдийският наблюдаващ е сложил съответна оценка. Но не очаквайте да го задраскам поради тази неточност. Да, няма да го видите в нарядите за идващите няколко кръга, само че по-късно ще получи късмет да покаже, че е било случайност. И едвам, в случай че отново допусне неточност, тогава може да предприемем по-крайни ограничения като деноминиране да вземем за пример.

На ЦСКА - Царско село видяхме неприятна работа в екип. Асистентът Георги Тодоров трябваше да алармира на основния арбитър Станимир Тренчев за играта с ръка, защото това става в неговата зона. Обяснението му, че не я е видял, защото е следял линията на засадата. А той е № 1 при асистентите, има голям опит, на 43 години е. Главният рефер Станимир Тренчев е млад, само че грешката е и негова - не е избрал вярната позиция, с цел да може да види нарушаването.
Ако имаше ВАР тази неточност щеше да бъде поправена и голът да се се анулира.

Съдийската комисия не замазва грешките на реферите, както някои се пробват да изкарат. Критични сме към черно-белите неточности, каквито несъмнено са гореспоменатите, само че не и към сивите. Тогава заставаме зад решенията на съдиите. Аз съм бащата и майката на тези съдии и не очаквайте да се нахвърля върху тях.

Разбирам, че е мъчително за президентите да изгубят след съдийски неточности, само че дано се замислят какъв брой пъти са печелили след тях. Ще дам образец с Левски, които в този момент се усещат ощетени, само че дано си напомнят мачовете с Етър и Арда. Не се тормозя, че ще ме сменят. Рано или късно и това ще стане. Но до този миг чувствам поддръжката на президента на БФС Михаил Касабов. А щом съвсем всички клубове желаят оставката ми, това е добре. Значи не глезя на никой.

Моята рецепта за премахване на грешките е ВАР. Затова и бях толкоз настойчив тази система за видеоповторения да се вкара у нас. Още сме в стадий на образование, обстановката с ковид забавя процеса, само че съм сигурен, че ще успеем. И съм задоволен, че тъкмо с това ще бъда запомнен като ръководител на Съдийската комисия.

Някой пита ли се по какъв начин се оправяме в изискванията на панедемия? И моят тим не е цялостен, има 5-6 съдии с COVID-19, редом тече и образованието за работа с ВАР. Първо отложиха мач на Арда, в този момент и на Славия. Но ние не може да кажем имаме съдии единствено за пет мача, а не за седем. Никой не регистрира тези фактори ", разяснява съдийският началник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР