Председателят на парламента Димитър Главчев да защити правата на българските

...
Председателят на парламента Димитър Главчев да защити правата на българските
Коментари Харесай

ДСБ и Да,България в един глас: Главчев да защити гражданите от незаконно подслушване

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев да отбрани правата на българските жители от противозаконното подслушване упорстват ДСБ и Да, България в отворено писмо до шефа на Народно събрание. 

Опазването и гарантирането на главните човешки права, засягащи персоналния живот и тайната на персоналната преписка, са в основата на демократичната страна. Институциите на Република Българя, и преди всичко Народното събрание, са длъжни да се опълчват на всеки опит за тъпчене на закона и обезпечените от него човешки права. Изразяваме опасенията на българското общество по отношение на оповестените в общественото пространство обстоятелства, за неприемлива интервенция в персоналния живот на български жители, за която няма съответна реакция от нито една институция в страната, са споделя в текста подписана от водачите на двете обединения Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

В писмото си те декларират още: 

Става въпрос за направените редица обществени изказвания от ръководителя на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства (СРС) Бойко Рашков, в които той изнесе сведения за груба корист със специфични разследващи средства, заявявайки че “има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и публицисти, за заплашване, напън или шантаж ”. Тези обстоятелства са мощно притеснителни и основават подозрения за тежко нарушение на съществени цивилен права, обезпечени от българската Конституция. За установените от бюрото нарушавания, господин Рашков твърди, че е сезирал надлежно - Главния прокурор, Висш съдебен съвет и Министъра на правораздаването, явно без резултат.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, е самостоятелен държавен орган, който се конституира посредством избор от Народно събрание. За това настояваме да упражните пълномощията си като ръководител на българския Парламент и да свикате съвещание на Комисията за надзор на службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по закона на електронните известия. На съвещанието на Комисията да бъдат изслушани ръководителят и всички членове на Националното бюро и да се извърши детайлна инспекция за всички случаи на корист със специфични разследващи средства. Поради чувствителността на тази тематика чакаме българската общност да бъде осведомена с резултатите от работата на Комисията, както и какви дейности ще бъдат подхванати за търсене на съответната отговорност.

Адекватната реакция на висшия орган на държавна власт в Република България по подобен главен проблем на демократичната страна би било лакмус за разделянето на управляващите, за господство на закона и не на последно място за отговорността на народните представители пред гласоподавателите.

Надяваме се, че няма да се поддадете на напън и ще отбраните независимостта на българския Парламент!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР