Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри в парламента фотоизложба,

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри в парламента фотоизложба,
Коментари Харесай

Председателят на НС Никола Минчев откри фотоизложба, посветена на 125 години от създаването на организирано тракийско движение в България

Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри в Народното събрание фотоизложба, отдадена на 125 години от основаването на проведено тракийско придвижване в България. Експозицията е подредена в Клуба на народния представител. Тя включва 21 платна и е осъществена от Съюза на тракийските сдружения в България и Тракийския теоретичен институт в партньорство с Държавната организация „ Архиви “, Научния списък при Българската академия на науките и Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев означи, че това е първата галерия в Народното събрание след началото на пандемията от Covid-19 и по този начин се възобновява една остаряла традиция – да бъдат представяни в постройката на Народното събрание исторически събития посредством похватите на фотографията и документалистиката. Той уточни, че експозицията включва документи и фотоси, които свидетелстват за трагичната орис на българите от Одринска и Беломорска Тракия в битките им за национално избавление и обединяване. Във фотографиите ще забележим някои от най-видните персони на тракийското придвижване, които вечно остават в историческата ни памет със своя блян за запазване на национална еднаквост и на правата на българите по тези земи, акцентира ръководителят на Народното събрание.

„ В навечерието на деня на Тракия – 26 март, имам вяра, че актуалната фотоизложба е явен знак, че пазим в паметта си делото и героизма на тракийските българи “, уточни Никола Минчев и добави, че народ, който не помни историята си, рано или късно се трансформира в дърво без корени. Вярвам, че изложбата ще бъде потребна и на по-младите, с цел да знаят, помнят и почитат героизма на тракийските българи, акцентира той.

Председателят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов уточни, че няма историческо събитие в България от освобождението ни, в което тракийските българи да не са взели участие с подвиг и всеотдайност в името на обединяването на България и нейната независимост. Нашата организация през днешния ден пази героичното минало – десетки прояви в страната припомнят за него, уточни Премянов.

По време на откриването проф. Светлозар Елдъров, създател на изложбата, уточни, че за тракийци датата 26 март символизира битката за независимост и готовността за всеотдайност на нашите предшественици, символизира героичните победи на българската войска, само че също е и ден за поклонение пред жертвите и мъчениците на разорението на Одринска Тракия през 1913 година Той насочи вниманието на гостите към неповторими фотографии, измежду които тези, свързани със основаването на сдружение „Странджа“ с Капитан Петко челник.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР