Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание

...
Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание
Коментари Харесай

Ива Митева свика извънредно заседание на парламента утре

Председателят на Народното събрание Ива Митева свика изключително пленарно съвещание на следващия ден, откакто през днешния ден депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не утвърдиха седмичната стратегия на Народното събрание.

След Председателски съвет Митева посочи кои точки ще бъдат прегледани на следващия ден.

„ Довършване на Правилника за организацията и активността на Народното събрание и Изборния кодекс – второ гласоподаване. Само тези две точки към този момент, като се разбрахме на следващия ден сутринта в 8,30 часа да имаме още веднъж Председателски съвет “, осведоми тя.

„ Ако през днешния ден водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат отчети за първо гласоподаване, да се разиска дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за тази седмица “, добави Митева.

Тя добави, че съгласно нея ситуацията в Народното събрание е спокойна и на следващия ден ще има нужните гласове за осъществяване на съвещание.

По-рано през днешния ден Народното събрание не съумя да одобри дневния ред за седмицата и по този начин съвещанието на Народното събрание продължи рекордно малко – 10 минути.

Изненадващо депутатите отхвърлиха седмичната си стратегия, в която с изключение на измененията в изборните правила, беше планувано първо четене на измененията в Закона за политическите партии, с които се планува понижаване на партийната дотация от осем на един лев за автентичен глас.

В програмата бяха заложени и два плана за основаване на краткотрайни комисии за инспекция на обектите на територията на Лесопарк " Росенец ", импортирани поотделно от ГЕРБ и " Демократична България ".

Резултатът от отхвърлянето на седмичната стратегия разгласи заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия:  " Гласували 208, " за " 79, " срещу " 6, " въздържали се " 123. "

Първоначално Вигенин изрази подозрение, че неприемането на програмата може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския избор, която работи с биометрични данни.  " Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и по-късно може да гласувате със " за ", " срещу " или " въздържал се ", инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не доближиха Народното събрание да проработи. Последва ново гласоподаване, само че още веднъж със същия резултат.

" Досега не сме изпадали в такава обстановка, само че има и такива моменти ", уточни Вигенин, което провокира смях и овации в пленарната зала.

Седмичната стратегия беше отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които гласоподаваха " въздържали се ", шестима от ГЕРБ гласуваха  " срещу ", а единствено един социалист беше " за ".

Кристиан Вигенин призна, че в парламентарната му процедура не е бил очевидец на сходно преустановяване на съвещание поради неподкрепена седмична стратегия и изясни какво следва по устав:  " По принцип знаете, че ръководителят на Народното събрание би могъл да насрочи изключително съвещание във всеки един миг. С това закривам съвещанието ".

Това е невиждан случай за Народното събрание, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ отговорността е напълно на ръководещото болшинство, което не може да обезпечи поддръжка за програмата си.  ГЕРБ няма да поддържа програмата за работа на Народното събрание, до момента в който не бъде гласуван кабинет. 

" Мисля, че ще имат някакъв вид за работа през тази седмица на Народното събрание, само че ние още веднъж споделяме, че не това е дневният ред на обществото. Очакваме съответна стратегия, за която всички ние да носим отговорност, и която да реши някои от проблемите на българските жители. Изборният кодекс, написан и признат за една нощ, не считаме, че е най-сериозната тематика в страната ни ", сподели Атанасова.

Депутатът от „ ИТН “ Станислав Балабанов разяснява обстановката по този начин: „ Толкова доста неща за извършване в тази пленарна зала. Затова върнахме този мандат, тъй като в противоположен случай щяхме да бъдем задушени “.

Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! " прикани групите, които бойкотират съвещанията - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ, да премислят държанието си.

" Тези, които през днешния ден провалиха пленарното съвещание, се занимават с взимане и връщане на мандати, партийни интриги, разнасяне на папки - с проблеми, които интересуват тях. Не е дневният ред този, който е заложен в работата на българския парламент и ние щяхме да желаеме промяна на този дневен ред ", уточни тя.

Манолова разяснява и третия изследователски мандат, който президентът би трябвало да връчи. Той е вероятен, единствено в случай че има консенсус сред партиите на митинга, такива диалози обаче към този момент не са водени.  " И най-вероятно отиваме на избори ", означи тя.

Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването на програмата, тъй като не разглеждали законопроектите им, ориентирани в поддръжка на хората и бизнеса, сподели водачът на социалистите Корнелия Нинова. „ Най-важни сега са обществените и стопански ограничения, които Народното събрание би трябвало да одобри, с цел да помогнем на стопанската система, на бизнеса и на хората ", разгласи тя.

Председателят на парламентарната група на " Демократична България "  Христо Иванов смята, че съвещанието на Народното събрание е било неодобрено поради опозиция против новите изборни правила.

" Съвсем ясно е, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи неодобряват опцията да се трансформират изборните правила, тъй че, в случай че не може да се осъществя мандат, въпреки всичко да може да се отиде на избори по едни, в границите на вероятното, обновени изборни правила ", уточни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР