Председателят на Надзорния съвет на ББР участва в изслушване пред

...
Председателят на Надзорния съвет на ББР участва в изслушване пред
Коментари Харесай

Валентин Михов: Нашата цел в ББР е машината да заработи

Председателят на Надзорния съвет на ББР взе участие в чуване пред Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание
ББР като банка е отпуснала заеми единствено на 64 клиента в интервала 2017 – 2020 година Само за първите три месеца на 2022 година банката е дала финансиране на 57 микро-, дребни и междинни компании. Това са заеми с дребен размер, които са изцяло в синхрон със закона и задачата на банката. Това разгласи Валентин Михов, ръководител на Надзорния съвет на ББР,пред членовете на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

Той показа информация за финансовото положение на банката и посочи, че чистият лихвен приход на ББР е постоянен, а разноските за личния състав са намалели с 39% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Стратегията на ББР продължава да бъде даване на финансиране за дребни и междинни предприятия, без да влиза в конкуренция с комерсиалните банки в страната. Банката би трябвало да поема по-голям риск от останалите участници на пазара, само че кредитирайки предприятия, които не са трайно затруднени, уточни Михов. В банката продължава огромна промяна, която включва ориентировка към целевите ѝ клиенти, дейното им привличане за работа с банката, оптимизация, автоматизация и ускорение на кредитния развой, като задачата е машината за достъп на МСП до финансиране посредством ББР да проработи на цялостни обороти.

ББР ще доближава до бизнеса посредством непрекъснати директни срещи в цялата страна. През последните месеци екипите йса организирали десетки срещи вредица градове. Паралелен и облекчаващ връзката с банката канал ще бъде новата цифрова платформа на ББР: BDB Business Booster, която напълно скоро ще бъде показана в целокупност. Чрез нея компаниите ще могат да аплайват за финансиране напълно онлайн, без да се постанова да посещават персонално офиса на ББР.

Няма смяна в оптималния размер на финансиране на фирмите от 5 млн. лв.. „ Поискали сме смяна на устава на ББР за изключения при изключителни обстановки, с цел да можем да защитим интереса на банката и данъкоплатците. “, разясни Михов.Той съобщи, че в случай че анализът, над който работи ББР, допуска смяна в лимита за директни експозиции, подобен ще бъде препоръчан обществено и транспарантно, след открита полемика за това.

Относно присъединяване на ББР в ПИБ, ръководителят на Надзорния съвет разясни, че загубата от закупените акции е била в размер на 78 млн. лева към края на 2020 година и в допълнение към 5 млн. лева към края на 2021 година Към 31.03.2022 година загубата е намаляла с 26 млн. лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР