Председателят на молдовския парламент Андриан Канду твърди, че Русия се

...
Председателят на молдовския парламент Андриан Канду твърди, че Русия се
Коментари Харесай

Кишинев: Русия се намеси в изборната кампания в Молдова

Председателят на молдовския парламент Андриан Канду твърди, че Русия се е намесила в акцията за днешните парламентарни избори в страната, съобщи ТАСС.

" Руската федерация употребява доста принадлежности, с цел да повлияе върху изборната акция в Молдова ", съобщи Канду пред публицисти. Той уточни измежду тях неотдавнашната прошка за мигранти от Молдова, нарушили позволения период за престояване в Русия, премахването на митата върху молдовски селскостопански артикули от страна на Москва и " обстановката с водачите, избавени от Афганистан " този месец със съдействието на съветското управление, предава Българска телеграфна агенция.

Президентът Игор Додон благодари тогава на Русия, подкрепила по негова молба освобождението на двамата летци, работили в Афганистан по контракт със Съединени американски щати и пленени през 2015 година от талибаните. Той назова " антируска нервност " изказванията на държавното управление в Кишинев, следено от демократите - негови политически съперници, че Москва, където се лекуват освободените водачи, ги държала като заложници.

Самите водачи обществено благодариха за освобождението си на Русия и на молдовския президент, а на среща с делегация от държавното управление на Молдова споделиха, че ще се върнат в родината, щом приключат лекуването си в Москва.

Молдовският опозиционер Андрей Нъстасе, водач на партията " Платформа за достолепие и истина ", даде обещание при положение на изборна победа " конфискация на имуществото, получено от корупционери по противозаконен път ". " Гласувах срещу това държавно управление, което трансформира страната в перачница на пари за мафията ", сподели той. Неговата политическа мощ, основала дружно с Партията на действието и солидарността проевропейската коалиция " Сега " (Acum), съгласно анкети има огромни шансове да влезе в Народното събрание.

Опозиционерката Мая Санду, оглавяваща Партията на действието и солидарността и подкрепяна съгласно молдовския щемпел от Съединени американски щати, заяви пред публицисти за нарушавания по време на днешния избор.

" Има доста нарушавания. Те (днешните управляващи) се пробват да манипулират хората, с цел да запазят властта. В изборните секции са поставени пропагандни материали. Знаем, че проведено се докарват хора от Приднестровието и им се заплаща, с цел да гласоподават за даден претендент ", сподели тя.

" Ако забележим още нарушавания, ще излезем на митинги ", предизвести тя.

Управляващата в Молдова Демократическа партия ще получи добър резултат на днешните избори, съобщи ръководителят на Народното събрание Андриан Канду - един от нейните водачи, съгласно който изборите " са почнали без нарушавания ".

Практически всички допитвания сочат за любимец социалистите, подкрепящи президента Додон - за тях считат да гласоподават съвсем половината гласоподаватели, стигнали към този момент до решение. Само към 20 на 100 декларират, че ще дадат глас за ръководещите демократи. На трето място в рейтинга на желанията е блокът " Сега " (Acum).

За защита на реда по време на днешните избори в Молдова са мобилизирани над 4000 полицейски чиновници. Повече от 3000 наблюдаващи наблюдават гласуването в секциите. След тях има представители на ОССЕ, Оперативно-наблюдателно дело и Европейски Съюз, които ще разгласяват след това отчети за изборния развой и свои оценки. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР