Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно
Коментари Харесай

Цацаров: Отнеха достъпа ми до класифицирана информация след натиск на Петков и Рашков

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с публична позиция по отношение на отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след „ нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”.

„ Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа ми близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „ провалил на контрола за надеждност “, изяснява Цацаров.

Той показва, че чиновници на ДАНС са били в кабинета му в КПКОНПИ и през днешния ден в 13:20 ч. са му връчили акт за лишаване на разрешението. „ Отнемането е на съображение: „ Лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация “, излиза наяве от позиция на КПКОНПИ.

„ Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Напротив, оповестеното през вчерашния ден мое желание е мотив за издаденото тази заран лишаване. Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност – всяко такова преждевременно изявление направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, безапелационен е Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ изяснява, че ще продължи да извършва отговорностите си до приемане на оставката му, която ще подаде идната седмица.

„ Издал съм неотложно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението ми към чиновниците в организацията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев демонстрирам откровено схващане, с оглед извършения напън. Актът за лишаване ще бъде обжалван от мен по реда, очакван в закона. Както заявих, претекстовете за оставката ми ще бъдат оповестени, откакто тя бъде показана в парламента”, заключва той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР