Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е спечелил обжалването за отнетия

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е спечелил обжалването за отнетия
Коментари Харесай

Сотир Цацаров спечели обжалването за отнетия му достъп до класифицирана информация

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е спечелил обжалването за отнетия му достъп до класифицирана информация. Държавната комисия по сигурността на информацията с решение от 24 февруари 2022 година е отменила издадения от ДАНС акт. Това излиза наяве от негова позиция, публикувана от пресцентъра на комисията:

На 14 януари 2022 година, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на организацията Станислав Станчев. Час и половина преди този момент, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа с довода, че съм се „ провалил на контрола за надеждност “. По този мотив разгласих своя позиция, която подкрепям напълно.

Обжалвах акта за лишаване на достъпа ми до класифицирана информация по планувания в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 година комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 година на позволение за достъп до класифицирана информация до равнище „ Строго секретно “.

По мотив изказване на министър – ръководителя Кирил Петков в негово изявление пред телевизия bTV, че „ ще има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата “, самичък насочих подобен сигнал с искане за инспекция на моите дейности и на изказванията на Петков, които на процедура навеждат извод за осъществено от мен закононарушение. Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с разпореждане от 16.02.2022 година е отказано формиране на досъдебно произвеждане, заради това, че действието, предмет на инспекцията, не съставлява закононарушение по член 357 Наказателен кодекс /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго закононарушение.

Потвърждавам още един път, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което имам като някогашен арбитър и основен прокурор към Агенцията и към чиновниците в нея.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР