Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова европейските лидери да

...
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова европейските лидери да
Коментари Харесай

Таяни: Европейските лидерите да погледнат отвъд предстоящите избори

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни прикани европейските водачи да погледнат оттатък идните избори следващата година. В послание по случай Деня на Европа той съобщи:

„ Днес Европа е на кръстопът. Можем да се вслушаме в апелите, отправени на всеослушание, да се затворим в личните си граници или да продължим по европейския път. Този път е и пътят на смяната. Европейските водачи би трябвало да се научат да виждат оттатък идващите избори. Сътрудничеството на основата на солидарността и споделената визия за Европа са единственият ефикасен отговор на загрижеността на жителите за тяхната сигурност, миграцията и безработицата “.

По-късно през днешния ден се чака ръководителят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер да приказва пред районния парламент на Фландрия.

Началото на плана е сложено от 6 страни, някои от тях някогашни врагове във Втората международна война - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. Именно те основават Европейската общественост за въглищата и стоманата през 1951 година. Шест години по-късно се появява Европейската икономическа общественост, позната като „ Общия пазар “, в който отпадат митата сред страните, търгуващи между тях. Първото разширение на Общността е през 1973-та година, когато към нея се причисляват Дания, Обединеното кралство и Ирландия. Падането на Берлинската стена отваря пътя към Общността за страните от някогашния комунистически лагер, а самият Европейски съюз е основан с контракта от Маастрихт през 1993 година. В момента в него членуват 28 страни с наклонност за отдръпването на Англия, само че за сметка на това с отворена врата към Западните Балкани, чиято европейска вероятност бе доказана неведнъж от основни фигури от всички европейски институции. Като съществени провокации пред Съюза се акцентират развиването на груповата сигурност, чието начало бе сложено предходната година, следствията от Брекзит, построяването на единния дигитален пазар, битката против онлайн дезинформацията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР