Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че Русия съставлява " най-пряката опасност " за международния ред и настоя Китай да играе по-конструктивна роля на интернационалната сцена, съобщи Агенция Франс Прес.

Фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел през днешния ден са в Япония за диалози по тематики, включващи нашествието на Русия в Украйна, само че и растящото безпокойствие за ролята на Китай в Азия и в по-широки мащаби.

Русия " през днешния ден е най-пряката опасност за международния ред с варварската война против Украйна и нейния пакт с Китай ", сподели тя след среща с японския министър председател Фумио Кишида.

Годишната намира се организира на фона на напън над Москва поради Украйна от огромна част от интернационалната общественост.

" Руската инвазия в Украйна не е единствено проблем за Европа, тя разклаща сърцевината на интернационалния ред, в това число Азия. Това не би трябвало да бъде толерирано ", сподели Кишида, чието държавно управление се причисли към строгите наказания против Русия, в това число за енергоносители.

Засилващите се позиции на Пекин в Азия също бяха в дневния ред, като Европейски Съюз се пробва да покаже по-ясна роля в опълчването на Китай.

" Нашето съдействие в Украйна е от сериозна значимост за Европа, само че и за Индо-Тихоокеанския район, като ние желаеме да задълбочим консултациите по все по-настъпателния Китай, сподели Мишел.

" Китай би трябвало да застане в отбрана на многонационалната система, от която имаше изгода при развиването си. "

Фон дер Лайен уточни, че Европейски Съюз и Япония ускоряват съдействието си, в това число с партньорство в цифровата сфера, което ще се концентрира върху конкурентоспособността и сигурността.

Тя добави, че двете страни ще работят и по веригите за доставки, които се объркаха поради пандемията и войната в Украйна, само че и са обект за безпокойствие предвид на ролята на Китай при производството на чипове.

 Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел (вляво) и японският министър председател Фумио Кишида в Токио. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кишида съобщи, че на работен обяд с европейските посетители ще бъде разисквано напрежението в Южно- и Източнокитайско море, където Токио има опасения, че Пекин усилва опитите за искания към противоречиви територии.

Има ги и отдавнашните опасения за това дали Пекин ще се опита да поеме надзор на Тайван, който счита за своя територия, която в последна сметка ще причисли.

Мишел сподели, че двете страни са разискали и способи за усилване на съдействието в сигурността и защитата, като означи, че Япония е единствената страна в Азия, която е особено упомената в проекта на Европейски Съюз за сигурност и защита до 2030 година

Фон дер Лайен настоя за съдействието по инфраструктурата в района, явно с намек за Пекин, който се пробва да сътвори съюзи в района и отвън него посредством планове, които от време на време са описвани като дългови клопки.

" Нуждата от вложения е голяма, а разновидностите са лимитирани. Те постоянно идват с цена, което никоя страна не трябва да заплаща, като посягане над суверенитета ", сподели тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР