Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново заяви

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново заяви
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Преговорите със Скопие и Тирана трябва да започнат до края на годината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още веднъж съобщи в Скопие, че договарянията със Северна Македония и Албания за присъединение към Европейски Съюз би трябвало да стартират до края на годината.

Тя акцентира че Европейска комисия твърдо стои зад европейската интеграция на Северна Македония, а страната е постигнала " невероятни резултати ". Фон дер Лайен добави, че в този момент Европейски Съюз би трябвало да направи нужното.

За двустранния спор тя изрази вяра, че българското несъгласие за западната ни съседка ще бъде преодоляно. 

" Работим доста интензивно и водим усилени диалози и с двете страни. Опитваме се да преодолеем тази последна спънка с България. Има в действителност доста хубави хрумвания, които си заслужава да бъдат проучени в дълбочина, с цел да може да се извърши нашата цел - начало на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания до края на годината ", съобщи Фон дер Лайен. 

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев още веднъж съобщи че езикът и идентичността на Северна Македония не могат да бъдат предмет на договаряния, само че изрази доволство, че България е изпратила сигнали за схващане.

" Аз откровено имам вяра, както е и вярата на Европейска комисия и заяви председателката, че можем до края на декември да намерим решение, което ще се основава на европейските полезности, европейските правила, където и детските права са доста значими и се почитат. При нас се грижим за всички европейски идентичности. Искаме да бъде полагана грижа и за нашата еднаквост с македонския език ", сподели той.

Заев сподели още, че Северна Македония ще форсира договарянията с България с откровеното предпочитание да бъдат направени повече стъпки за намирането на решение. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР