Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова босненските лидери да

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова босненските лидери да
Коментари Харесай

Юнкер към лидерите в Босна: Обединете се, ако искате да влезете в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани босненските водачи да преодолеят разликите си и да работят дружно, в случай че желаят страната да се причисли към Европейския съюз, съобщи " Ройтерс ".

Юнкер, който е на обиколка в страните от Западните Балкани, получи от босненските представители запълнен въпросник за готовността на страната да се причисли към Европейски Съюз. Те се надяват, че това би помогнало на страната да получи статут на претендент за участие по-късно тази година.

" Не мога да ви обещая дата за това по кое време страната ще стане претендент ", съобщи Юнкер. " Същността е по-важна от датата ", добави той. Пред депутатите в националния парламент Юнкер акцентира, че с цел да стане една страна претендент за еврочленство, са нужни взаимни старания и когато има разлики, те водят до парализа и до закъснение.

След кървавото раздробяване на Югославия през 9о-те години, Босна бе разграничена на два мощно самостоятелни района (Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска), които са свързани посредством едва централно държавно управление, включващо тричленно председателство, показва " Ройтерс ".

Босна подаде молба за участие в Европейски Съюз преди 18 месеца, само че след първичния прогрес политическите кавги сред водачите на православните сърби, хърватите католици и мюсюлманите бошняци доведоха да застой в промените. На тях им трябваха 14 месеца, с цел да се спогодят за отговорите на над 3000 въпроса, отнасящи се до съвместимостта на босненската икономическа, правна и обществена системи със стандартите на Европейски Съюз.

" Това е политически план и за него би трябвало да обедините сили в тази страна ", акцентира Юнкер. Той прикани депутатите да се спогодят за промени в изборния закон, който е считан за основен за съставянето на държавни управления след националните избори през октомври, и ги предизвести, че без измененията, напредъкът по пътя към Европейски Съюз е в заплаха.

Юнкер прикани Босна да вземе ограничения против проведената престъпност и корупцията и да реши териториалните си спорове. " Не можем да внасяме неустойчивост... Демокрацията не съществува без компромис ", добави той.

Обиколката на Юнкер ще приключи на следващия ден в София, където той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и водачите на страните от Западните Балкани. европейската вероятност на района е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4692)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР