Председателят на енергийната комисия Делян Добрев ги успокоява: Законът няма

...
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев ги успокоява: Законът няма
Коментари Харесай

Рибари, хотелиери, ресторантьори единодушни: Без перки в морето, иначе бизнесът загива

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев ги успокоява: " Законът няма да се одобри без да вземем поради гледните ви точки "
Те безапелационни - не желаят промени, зовът да бъде оттеглен 

Еколози, хотелиери, риболовци, ресторантьори всички единомислещи - без перки в морето, другояче българският бизнес ще замре. 

Това мнение показаха те по време на кръглата маса в Народното събрание на тематика: " Енергията от възобновими източници в морските пространства " модерирана от депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

В полемиката се включиха представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на неправителствени организации.

Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства беше признат на първо четене преди към две седмици с гласовете на 112 депутата. Предложението е импортирано от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ

Законът урежда публични връзки, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат изследвания за инспекция на опцията за построяването на въпросните централи, в това число и за тяхното унищожаване.

" Още през 1998 година има поръчано изследване за перки, чиито заключения са първо, че се трансформира посоката напразно, климата, променят се растенията, които порастват и се появяват нови, изчезват инсекти, появяват се други и съм доста сюрпризиран, че в лицето на Народното събрание виждаме хора, които би трябвало да вземат решения потребни за народа, а въобще не са опират на науката ", засегнат хотелиерът  Атанас Карагеоргиев.

По думите му вятърните перки няма по какъв начин да бъдат конфигурирани във вътрешността, тъй като Черно море е надълбоко. 

" Обричате сектора на крах. Затова ли ще строим перки? Само и единствено да сме в сгода на непознатия бизнес, на непознатите вложители. Тук става въпрос за лобистки ползи ", прочувствен бе Карагеоргиев. 

" Как ви се вижда да стоиш на плажа и против теб да се върти перка. Ако сътрудниците ви са си купили къщи в Гърция, някои българите не са ", обърна се към модераторът и Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. 

По думите му няма по-скъпа инвестиция от тази, и се обрича туризма, обрича се и рибарството.

" Поставяте на тестване екологията, нямате нито един план. Този закон би трябвало да се отдръпна, не да се трансформира. Той е неприличен и рисков ", безапелационен е Гуцанов. 

Ирина Матева от Българското сдружение за отбрана на птиците удостовери, че перките ще бъдат пагубни за птиците, които прелитат над морето. Освен това тя сподели, че се занимава с ВЕИ от 20 години. 

Опитът й е посочил, че  изграждането на перки в морска среда е доста скъпо инвестиция. 

" Има изследване във връзка с вятърната сила в морска среда, юридически от интернационален екип и при разбора се открива, че българското Черноморие не е уместно за създаване на офшорни вятърни генератори. Питам се изобщо нужен ли е този закон? ", прочувствена бе Матева. 

В началото на полемиката нямаше никой от вносителите, което съумя да провокира гнева на всички участници. 

" Не съм от поканените, нямах желание и да вземам участие, само че няма и нито един от вносителите, както казахте и пристигнах ", сподели ръководителят на енергийната комисия и един от вносителите на закона Делян Добрев, който се появи по-късно на полемиката.  

" Докато не обсъдим всички мнения, отзиви и позиции няма да се гласоподава този законопроект. Нека да се успокоим ", прикани Добрев. И предложи да се приготвят писмени мнение, кое да се промени и кое да остане в закона. 

Рибарят Емил Милев ядосан обаче отвърна, че не желае да се трансформира нищо, упорства да се отдръпна въобще. 

" Искаме да бъде отдръпнат този закон, нарушава се екологично равновесие в морето. Не ме интересува дали ще се виждат тези перки, интересува ме дали ще мога да продължа да работя ", сподели Милев. 

Единствено Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията отбрани законопроекта.

Той изясни, че ВЕИ-тата ще бъдат доста във вътрешността в морето и ще се предизвикват в 4 морски зони - покрай Шабла, близо Варна, покрай Обзор и покрай турската граница.

" България е единствената страна в Европейски Съюз, която не е подхванала ограничения за развиване на офшорна вятърна сила в морето ", посочи Владимиров.

" Всичко, което казвате го протоколирам, структурирам и ще го предам на сътрудниците ", успокои всички в залата модераторът на дискусията Александър Симидчиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР