Председателят на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси

...
Председателят на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси
Коментари Харесай

САЩ се опасяват от китайски военни провокации край Тайван заради евентуална визита на Нанси Пелоси

Председателят на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси дойде през днешния ден на посещаване в Куала Лумпур на фона на спекулации и упования за нейна аудиенция и в Тайван в границите на азиатската ѝ обиколка, съобщи Агенция Франс Прес.

Самолетът на Пелоси кацна в малайзийска военновъздушна база преди срещи с премира и ръководителя на долната камара на Народното събрание, откакто ден по-рано бе в Сингапур.

Обиколката ѝ включва още спирки в Южна Корея и Япония, само че вниманието е ориентирано към възможна аудиенция в Тайван.

Стана ясно, че администрацията на Джо Байдън е срещу спирка в Тайван, само че Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност, съобщи, че тя може да върви, където пожелае ".

" Председателят има право да посети Тайван ", сподели той пред кореспонденти.

" Няма причина Пекин да трансформира евентуална аудиенция в сходство с дълготрайните американски политики в някакъв тип рецесия ".

Кърби се базира на разследващи данни, че Китай се готви за военни провокации, които може да включат изстрелване на ракети в Тайванския пролив или огромно нарушение на тайванското въздушно пространство.

Той посочи, че Пелоси пътува с боен аероплан и до момента в който Вашингтон не се опасява от директна офанзива, по-скоро се притеснява от вероятно допускане на неточност.

Тайван не е потвърждавал публично аудиенция на Пелоси, само че съгласно локални медии тя ще дойде на острова през днешния ден вечерта. 
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР