Ново изследване хвърли светлина върху ефектите от богатите на протеини

...
Ново изследване хвърли светлина върху ефектите от богатите на протеини
Коментари Харесай

Проучване разкрива ефектите от богатите на протеини диети върху микробиома на червата и цялостното здраве

Ново проучване хвърли светлина върху резултатите от богатите на протеини диети върху чревния микробиом и цялостното здраве. Въпреки възходящия банкет на протеини в западните диети, изключително измежду спортисти и хора със затлъстяване, ориста на неусвоения протеин и неговото влияние върху човешкото здраве остават значително незнайни. Ново проуч, изследва по какъв начин остатъкът от неразграден протеин в дебелото черво може да бъде ферментиран, с цел да създаде потребни метаболити, като късоверижни мастни киселини (SCFA), или да докара до производството на нездравословни метаболити като амоняк и сулфиди, които са свързани със стомашно-чревни разстройства и други здравословни проблеми.

Изследователският екип организира серия от опити върху мишки, откривайки, че прекосяването към богата на протеини диета води до забележителна загуба на тегло, понижаване на телесните мазнини и провокира незабавни промени в микробиома на червата. Проучването също съпоставя разнообразни протеинови диети, с цел да изследва резултатите на обособените аминокиселини върху състава и интензивността на чревния микробиом. Трябва да се означи, че мишките, консумиращи протеини, богати на ароматни аминокиселини, са имали най-голяма загуба на тегло и мастна маса спрямо тези на общоприети диети с протеини и богати на аминокиселини с разклонена верига протеини.

За да се задълбочи в резултатите на аминокиселините в богатите на протеини диети върху чревните бактерии, екипът организира 4-седмичен опит с 16 мишки. Първоначално на мишките е дадена общоприета храна за 2 седмици, последвана от диети, богати на изоазотни протеини, обогатени или с разклонена верига, или с ароматни аминокиселини за идващите 2 седмици. Бяха събирани ежедневни фекални проби и седмични измервания на състава на тялото, с цел да се следят измененията в мастната маса и масата без мазнини. ДНК беше извлечена от изпражненията и беше осъществено секвениране, с цел да се проучва микробният състав и динамичността през интервала на проучването.

Сравнението на микробния състав в 4-те протеинови групи разкрива доста друго обилие и състав на микробни таксони след обогатяване на протеини. Използвайки техники за машинно образование, откривателите предвидиха протеинови диети, основани на таксони на чревни микроби с 97% акуратност, подкрепяйки връзката сред диетата и измененията в микробиома.

Като цяло, родовете чревни бактерии реагират по друг метод на диетичните промени, от постоянни въглехидратни диети до протеинови диети и, което е по-важно, на разнообразни групи аминокиселини. Най-съществени промени настъпват в групата, хранена с аминокиселини с разклонена верига. Въпреки че е прекомерно рано да се твърди дефинитивно, че протеиновите диети са предизвикали всички следени промени в състава на тялото и чревните бактерии, поредният модел на измененията мощно демонстрира връзка сред протеиновите диети и измененията в чревния микробиом.

Изследването е ръководено от Adejumo в лабораторията Marcell, Университета на Илинойс в Чикаго, с поддръжката на фонда за пускане на лаборатория UIC Hampton-Marcell и е показано на ASM Microbe 2024 в Атланта, Джорджия на 15 юни 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР