Председателят на БСП - София участва в конференцията Народният вожд

...
Председателят на БСП - София участва в конференцията Народният вожд
Коментари Харесай

Иван Таков: Деветоюнският преврат преди 100 г. е смразяващо предупреждение

Председателят на Българска социалистическа партия - София взе участие в конференцията " Народният водач Александър Стамболийски - 100 години от жестокото ликвидиране " и уточни приликите сред политическото време преди преврата и днешната конюнктура в страната
Деветоюнският прелом преди 100 години е смразяващо предизвестие за нас през днешния ден. Това сподели в словото си ръководителят на БСП-София Иван Таков по време на конференцията " Народният водач Александър Стамболийски - 100 години от жестокото ликвидиране ". Той взе участие в нея по покана на уредниците от Инициативен комитет " Александър Стамболийски ".

" Всички добре знаем, че историята има една специфичност - тя се повтаря. И в случай че сме позволили да забравим обстоятелствата, в случай че не сме научили уроците, в случай че отхвърляме да погледнем истината в очите, рискуваме да повторим грешките и да бъдем осъдени доста по-сурово ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия - София.
-->
Той добави, че тъкмо затова е доста значимо историческите дати да бъдат отбелязвани посредством разнообразни конгреси, а монументите, които пазят паметта, да бъдат съхранявани, вместо разрушавани.

" Това е методът да съхраним истината и да се противопоставим на всички опити за преходен прочит на историческите обстоятелства. Всички сме очевидци на набиращите скорост в последните години прояви, целящи замяна на историческата истина и налагане на непознати ползи. А огромната жертва, която е подготвена да направи днешната политическа класа, са България и българите, сподели още Иван Таков. - Пред саможертвата на предците ни ние нямаме право да допуснем България да се раздели със свободата и независимостта си, нямаме право да позволим извоюваните с кръв победи на героите да бъдат заличени, забравени и омаловажени от безпаметни временнопребиваващи в българската политика през днешния ден лица, които обслужват нечии непознати ползи за личното си богатство ".

Председателят на БСП-София добави, че Деветоюнският боен прелом преди 100 години остава в историята с жестокостта, с която е осъществен и с първото и само проведено и планувано ликвидиране на настоящ министър-председател в българската история.

" Смразяващи са приликите сред политическото време преди този прелом и днешната конюнктура в страната, означи Иван Таков. - И тогава, и през днешния ден обичайните политически партии са делегитимирани в очите на българския народ. Тогава поради въвличането на България в три войни, две от които приключват с национални произшествия. Днес - поради проваления 30-годишен преход, водещ ни към национална злополука. И тогава, и през днешния ден българският народ демократично избира да го ръководят нови партии. И тогава, и през днешния ден българското общество е грубо разграничено. Резултатът от това преди 100 години е военният прелом в нощта на 8-ми против 9-ти юни. Преврат на десните политически партии, наричащи себе си демократични. Демократични, само че потъпкващи конституцията. Демократични, само че употребяващи въоръжена мощ и принуждение, с цел да се доберат до властта. Демократични, само че подкрепящи боен прелом против свободно определено от народа ръководство на страната ".

Иван Таков беше безапелационен, че отбелязването на годишнините посредством сходни конференции и нашата памет за тях имат една-единствена цел - да не допуснем да се повторят. " Да не допуснем разделяне от ненавист. Да се научим да си приказваме, да убеждаваме, да се сплотяваме, да отстояваме България и интереса на народа, съобщи той. - Да кръстосваме думи, а не шпаги. Да го вършим рационално и на кардинална основа. Да бъдем мощни и почтени пред себе си и пред обществото. Това е нашата отговорност през днешния ден ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР