Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Италия

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Италия
Коментари Харесай

Италия чака 173 млрд. евро от ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Италия да направи амбициозни промени в стопанската система си, до момента в който се готви да получи милиарди евро от фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, съобщи ДПА. " Ние, Европейски Съюз, за първи път вземаме пари назаем от децата си. Така че инвестицията ни през днешния ден би трябвало да даде резултат за децата ни ", сподели Фон дер Лайен във видеопослание за конференция в Рим. На нея се разисква по какъв начин да бъде възобновена Италия след пандемията, която лиши живота на над 34 000 италианци и опустоши третата по величина европейска стопанска система. Сред задграничните участници във видеоконферентен режим с изключение на Фон дер Лайен са ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли и шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Очаква се полемиките да продължат и през идната седмица, като в тях наред с политиците ще се включат участници в италианския публичен и стопански живот като синдикати и бизнес организации. Форумът в римската вила " Памфили " е проведен по самодейност на италианския министър председател Джузепе Конте и ще продължи до 21 юни.

В изказването си Фон дер Лайен прикани също по този начин за понижаване на прословутата италианска администрация и за ограничения против въздействието на проведената престъпност в държавния бранш. Тя порица обстоятелството, че прекомерно малко дами и младежи в страната работят.

Съгласно проекта, препоръчан от Еврокомисията за възобновяване на европейската стопанска система, Италия се надява да получи 173 милиарда евро грантове и заеми, въпреки че договарянията със страните членки на Европейски Съюз не престават. Рим се обрисува като най-големия бенефициент по проекта на Европейска комисия на обща стойност 750 милиарда евро, който би трябвало да рестартира стопанската система на континента.

Италия не може да си разреши да се върне към нормалността след изключителното състояние, провокирано от ковид, а би трябвало да трансформира рецесията във опция за промени, сподели Конте, представен от Ройтерс, при откриването на конференцията. По думите му държавното управление приготвя проект за опростяване на бюрокрацията, усилване на вложенията в цифровизация и зелена сила, възстановяване на образованието, подкрепяне на най-бедните и привличане на повече дами на пазара на труда.

Италия е измежду най-тежко засегнатите от COVID-19 страни в Европа и държавното управление предвижда, че тази година националната стопанска система ще се свие най-малко с 8% .
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР