Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов
Коментари Харесай

ЕС обяви 1,2 млрд. евро помощ за Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи нов пакет от финансова помощ за Украйна от 1.2 милиарда евро, с който изключително ще бъдат отпуснати заеми и безплатни средства за страната. Тя посочи, че решението е взето след извършен в петък диалог с президента на страната Володимир Зеленски:

На първо място, Комисията предлага нов ексклузивен пакет от макро-финансова помощ в размер от 1.2 милиарда евро. Той ще помогне финансово на Украйна за проблемите, свързани с спора. Разчитаме на Съвета и на Европейския парламент да одобрят този пакет допустимо най-бързо. След това ще задействаме бързо отпущането на първия транш от 600 млн. евро. Освен това, скоро ще стартираме работа по втората дълготрайна стратегия за финансова помощ в поддръжка на модернизацията на страната. Второ, Комисията съвсем ще удвои двустранната помощ за Украйна под формата на безплатни средства за тази година - ще бъдат отпуснати в допълнение 120 млн. евро, които да ѝ оказват помощ да укрепи държавността и устойчивостта ".

Фон дер Лайен добави, че Комисията ще продължи да влага в бъдещето на страната посредством капиталовия проект, който възнамерява да насочи към нея над 6 милиарда евро.

" Нека ясно заявя, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор. Европейски Съюз ще продължи да я поддържа ", бе безапелационна тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР