Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия очакват България и

...
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия очакват България и
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС са оптимисти за влизането на България и Румъния в Шенген

Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия чакат България и Румъния да влязат в Шенген идната година, откакто Австрия и Нидерландия блокираха присъединението на двете страни. Това стана ясно на конференция в края на последната за годината среща на върха на европейските водачи.
Поздравявам Хърватия за въвеждане на еврото и цялостното ѝ присъединение към Шенген. На България и Румъния желая да кажа, че поддържаме напълно приемането ви. Продължаваме да работим неуморно, с цел да влезете в зоната допустимо най-скоро идната година.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия
Оптимист съм, че решението за България и Румъния може да бъде взето през 2023 година Поехме политически ангажимент да реализираме прогрес.
Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет

Преди съвещанието на Европейския съвет нидерландският министър председател Марк Рюте съобщи, че страната ни може да се причисли към Шенген идващото лято. Но сложи две условия - привършване на механизма за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и нова оценка по Механизма за съдействие и инспекция. От Европейската комисия вече отхвърлиха осъществяването на нова такава оценка.

Българският президент Румен Радев на собствен ред разяснява, че страната ни ще влезе в зоната за безвизово пътешестване най-късно през идващия октомври.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР