Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени

...
Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени
Коментари Харесай

Започва непрекъснат видеоконтрол на предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе

Предприятията, евентуални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат сложени под непрестанен видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите. Това разпореди министърът на околната среда и водите Емил Димитров на зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Николай Кънчев, откакто получи техен отчет по отношение на осъществените инспекции и оферти за предприемане на съответни дейности.

Зам.-министрите направиха инспекции и срещи с органите на локалната власт на място в Русе на 16 септември 2020 година по заповед на министъра. Видеонаблюдението би трябвало да обхване „ Монтюпе “, ТЕЦ-Русе и други оператори, евентуални замърсители, по преценка на зам.-министрите. Въз основа на получения от зам.-министрите отчет от инспекцията и срещите в Русе министър Димитров разпореди да се изготви график с съответни дейности, заложени периоди за осъществяване и финансова обезпеченост на ограниченията.

В отчета си зам.-министрите оферират образуване и осъществяване на сложни инспекции по съставни елементи и фактори на околната среда, в това число по осъществяване на условията на комплексните разрешителни (КР) на операторите във всички 17 предприятия, които са евентуални източници на интензивно миришещи субстанции. Предвижда се пускане на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с открити механически благоприятни условия на инсталациите за генериране на неорганизирани излъчвания.

По отношение активността на РИОСВ-Русе ще се търси опция за въвеждане на удължено работно време, наряди в почивни/празнични дни, осъществяване на изключителни инспекции в извънработно време (през нощта), в това число и в почивни/празнични дни, осигурявяне на спомагателна юридическа и техническа експертиза при проучване на съществуващите и новоизградените вентилационни системи в индустриалните пространства на „ Монтюпе “ ЕООД и други съоръжения.

Предлагат се и ограничения за засилена мониторингова активност. Възобновена е работата на позиционираната в Източна индустриална зона на гр. Русе мобилна автоматизирана станция (МАС). Направена е рекомендация към Областния шеф на гр. Русе за иницииране на инспекции на предприятията, с присъединяване на всички институции с пълномощия по тематиката за обезпечаване на здравословна работна среда (Регионална здравна инспекция-Русе, Дирекция „ Инспекция по труда “ Русе и др.), оповестяват от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР