Предприятията на руския военно-промишлен комплекс създават масово производство на безпилотни

...
Предприятията на руския военно-промишлен комплекс създават масово производство на безпилотни
Коментари Харесай

Кризата с дроновете е завършена. Ланцетите променят концепцията за водене на война

Предприятията на съветския военно-промишлен комплекс основават всеобщо произвеждане на безпилотни самолети, употребявани в зоната на специфичната военна интервенция и които се трансфораха в сериозен проблем за украинската войска.

Руската компания " Зала Аеро " (част от концерна " Калашников " ) започва всеобщо произвеждане на баражиращи муниции (наричани още " дронове-камикадзе " ) " Ланцет ".За това описа специфичният сътрудник на Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания Александър Рогаткин в ефира на програмата „ Вести недели “.

По думите на кореспондента, предприятието освен създава оръжия, които са се потвърдили в борбите, само че също по този начин работи върху модернизацията и създаването на нови модели.

Концепцията за баражиращите муниции е въплътена в модел пробен безпилотник с работно заглавие „ Изделие 53 “. Новите дронове ще се употребяват в сходство с тактиката на „ мрежово-центричната война “, която включва потреблението на огромен брой дронове, обединени в една мрежа, или „ рой “. Един дрон, " забелязвайки " задачата, може да предава нейните координати на други, работещи с него в същата мрежа.

Както означи в коментар за ИА Regnum Алексей Чадаев, държавник и водач на придвижването „ Дронница “, новата идея трансформира освен тактиката на потребление на безпилотни самолети, само че и тактиката на водене на военни дейности като цяло.

„ Условно това може да се назова „ уайлдберизация “ /подивяване/ на войната. В небето има няколко дрона по едно и също време. След това операторът - може да бъде изкуствен интелект или човек - " оформя поръчката " за поразяване на обекти. След това самата система дефинира параметрите на задачата, проучва получената информация и взема решение за поразяване на задачата с един или повече дронове. Зависи какъв брой са във въздуха.

Ако задачата не е била улучена, можете да нанесете втори, надзорен удар. Това доста трансформира метода към провеждането на военни интервенции като цяло, когато човек си слага за цел да унищожи цел и всички задания се извършват без директното му присъединяване. Единственото нещо е, че „ рой “ от дронове е неприятна метафора, защото „ рой “ допуска безредно придвижване на обособени единици, а дроновете би трябвало да работят по откритите логаритми “, означи специалистът.

Съгласно информацията на кореспондентите на ВГТРК, става дума за всеобщо произвеждане, на тях са били показани десетки дронове, подготвени за изпращане на фронта. Въпреки това, доста по-добре от видеото, приказва статистиката за бойното потребление на дроновете Ланцет.

По данните на портала Lostarmour, чиито ползватели са анализирали фотоси и видеоклипове от зоната на военните дейности, към 17 юли са регистрирани минимум 376 сполучливи случая на потребление на тези безпилотни самолети-камикадзе от съветските войски.

Съгласно оповестената статистика, в по-голямата част от случаите, потреблението на „ Ланцет “ е ориентирано към украинската артилерия: самоходни артилерийски установки, буксирни оръдия, минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън. При това статистиката включва единствено доказаните случаи на потребление на дроновете, до момента в който действителният брой на „ жертвите “ на Lancet може да бъде доста по-голям.

Може да се чака, че с всеобщото въвеждане на " Изделие 53 " във войските тези числа непрестанно ще порастват. Поне украинските източници са извънредно песимистични.

Коментирайки репортажа на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания, украинският публицист Андрей Цаплиенко сподели, че през днешния ден Русия създава към 50 хиляди безпилотни самолета-камикадзе против 10 хиляди в Украйна. Цаплиенко също изрази убеденост, че рано или късно концепцията за „ рой безпилотни самолети “ ще бъде осъществена, което ще докара до съществени промени в ситуацията на фронта.

Въпреки това, както сподели Алексей Чадаев, броят на създадените дронове е значим, само че не решителен фактор, който въздейства върху динамичността на военните дейности.

„ Броят на създадените до момента дронове единствено по себе си не значи нищо. Тук въпросът не е в количеството, а в методите на приложение. Това, от което се нуждаем през днешния ден, към този момент не са самите дронове, а и основаването на нови организационни форми. Технологиите са значими, несъмнено, само че консолидираното на дроновете в активността на въоръжените сили в този момент става основно ”, сподели специалистът.

„ Тоест всеобщото произвеждане, „ рояците дронове “ е ужасно, само че кой ще употребява всеобщо ударни дронове? Операторите би трябвало да бъдат подготвени. Следователно съобщениятадокладите за освобождението на съоръжение би трябвало да бъдат последвани от истории за основаването на центрове за образование, полигони, тематични профилирани стратегии за бойно потребление на дронове. Обобщаването и анализът на бойния опит от потреблението на безпилотни самолети в бойни условия би трябвало да се прави непрестанно “, добави той.

Въпреки това, продължава Алексей Чадаев, всеобщото потребление на безпилотни самолети, при изискване че се приготви задоволителен брой персонален състав, може в действителност да промени салдото на силите в зоната на военния спор. Преходът от количество на създадените дронове към по-високото им качество може да сътвори непостижими задания за украинската Противовъздушна отбрана, която не е в положение да устои на такава опасност.

Експертът означи, че в репортажа на ВГТРК са показани пускови контейнери за дронове Ланцет, инсталирани на шасито на влекач MTЛБ. Използването на такива контейнери разрешава всеобщо изстрелване на дронове, претоварващи системата за Противовъздушна отбрана на съперника.

„ Тук още веднъж приказваме за смяна на разпоредбите на войната, а освен за дроновете като такива. Това се дължи на обстоятелството, че класическата Противовъздушна отбрана не е предопределена да се оправя с толкоз дребни цели. Зенитните ракети са огромни и скъпи. Ясно е, че свалянето на на ниска цена дрон с ракета, която е 10 пъти по-скъпа от самата ракета, е нерационално. Това е доста неприятна стопанска система на войната.

И това е проблем освен на украинската Противовъздушна отбрана, само че и на концепцията за Противовъздушна отбрана като такава. По-нататъшното внедряване на безпилотни самолети би трябвало да докара до промени в целия свят “, - отбелязва Алексей Чадаев.

Масовото произвеждане и потребление на баражиращи муниции към този момент провокира реакция освен в Киев, само че и на Запад. Според Defense News Пентагонът е съществено смутен от всеобщото създаване на дронове камикадзе от „ врагове на Америка “ като Русия и Иран.

Както означават публицистите, развиването на съветската школа за произвеждане на дронове и всеобщото потребление на „ дронове за еднократна приложимост “ демонстрираха беззащитността на американската войска пред сходни закани. Като отбрана против Ланцетите американският тръст Lockheed Martin показа концепцията на нов дрон MORFIUS. Всъщност приказваме за основаване на дронове, които би трябвало да се борят с дроновете.

Американският дрон би трябвало да настигне вражеските дронове и да ги извади от строя с микровълнов подтик. Обединеният офис за надзор на дребни дронове (JCO) на армията на Съединени американски щати, който има за задача да вкара нови оръжия във войските, към момента не е коментирал резултатите от тестванията на този вид оръжие.

Въпреки това, отбелязва Алексей Чадаев, създаването на „ дронове прехващачи “ може да отнеме доста време заради редица механически тънкости.

„ Това не е нова идея, за нея се приказва от много време. Но дроновете-прехващачи би трябвало да бъдат доста по-бързи от дроновете-камикадзе. Прехващането им би трябвало да бъде осъществено в границите на 30 секунди, до момента в който „ блуждаещите “ муниции доближат задачата.

Следователно средствата за битка с дроновете, тяхното произвеждане и развиване са по-скъпи от самите дронове. И ще бъде мъчно да се приложи тази идея. Затова към този момент американците ще бъдат в ролята на догонващи ”, - сподели експертът.

Загрижеността на Киев и неговите „ западни сътрудници “ от програмата за всеобщо произвеждане на съветски дронове демонстрира, че ненапълно „ рецесията с дронове “, която съществуваше при започване на СВО, беше сполучливо преодоляна. И в този момент съветският защитителен комплекс има късмет да стане водач в производството на безпилотни самолети, счита Алексей Чадаев.

„ Засега рецесията не е напълно дефинитивно преодоляна, само че в бъдеще, в случай че проектите за произвеждане на безпилотни самолети, които се извършват сега, бъдат изпълнени, Русия без пресилване може да стане международен водач в тази област “, обобщи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР