Предпазването на клетките от оксидативния стрес и свободните радикали е

...
Предпазването на клетките от оксидативния стрес и свободните радикали е
Коментари Харесай

Трите най-ефикасни антиоксиданта

Предпазването на клетките от оксидативния стрес и свободните радикали е от значително значение за общото здраве. Тази значима задача се разпорежда на антиоксидантите.

Наистина здравият и мощен организъм може да се оправи самичък със свободните радикали, само че съществуването на спъващи фактори като съществуването на болести, нечистия въздух, тютюнопушенето, приема на лекарства, консумирането на модифицирани храни, пестицидите и други изискват антиоксиданти, които да обезпечат положително здравословно положение на тялото.

Кои 3 антиоксиданти са в челото на най-полезните за поддържане на организма?

1. Астаксантин

За най-мощен антиоксидант в природата се смята астаксантинът. Той се намира във тип микроводорасли, които са познати на японските дами за поддържане на кожата и закъснение хода на времето.

Ползите от този антиоксидант обаче надвишават грижата на красивия външен тип. Той подкрепя естествената функционалност на сърдечно-съдовата система, нервите и имунитета, намалява рисковете от инфаркт, понижава равнището на триглицеридите. Намалявайки неприятния холестерол, равнищата на С-реактивен протеин, той се бори с възпалителните процеси в тялото, усъвършенства зрението и защищава от анемия. За отбраната на цялото клетка може да разчита на този антиокидант.

2. Витамини С и Е

 витамин е е доста сполучлив антиоксидант

Други мощни антиоксиданти, които са и необятно налични, са витамините С и Е. Витамин С подкрепя синтеза на колагена и пази младостта и свежия тип на кожата, подтиква имунитета, контролира кръвното налягане, подкрепя функционалностите на белите дробове и пази от тумори.

Витамин Е се грижи за превозването на О2 в тялото, намалява равнищата на неприятния холестерол и поддържа имунната и ендокринната система.

3. Ликопен

Отличен антиоксиданът е и ликопенът. Той снижава риска от рак на простатата, защищава от прибързано стареене и болести като диабета и заболяването на Алцаймер. Характерното за този мощен антиоксидант е, че неговите качества се покачват след термична обработка. Примерно доматите на пюре са по-ценни в това отношение от суровите.

Хранителни артикули, съдържащи мощни антиоксиданти, са зеленият чай, черният и чай каркаде, подправки като куркума, канела и мащерка. От плодовете и зеленчуците може да се доверим на нара, бъза, артишока, домата, шипката.

За феновете на сладките изкушения също има алтернатива, това е черният шоколад.

Ежедневната консумация на храни с антиоксиданти ще обезпечи естествената функционалност на организма, а това ще усъвършенства и здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР